Ο γαστρικός καρκίνος είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ασυμπτωματικός στην πρώιμη φάση και ανακαλύπτεται τυχαία όταν γίνεται γαστροσκόπηση για άλλα προβλήματα.
Οι μόνες ενοχλήσεις σε αυτό το στάδιο είναι η γαστρική δυσφορία και η ναυτία.
Παράγοντες κινδύνου
Ο γαστρικός καρκίνος οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
- Το 10% των περιστατικών εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς με καρκίνο στομάχου
- Η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι, λιπαρά και καπνιστά τρόφιμα και φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Νοσήματα όπως η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Η μερική γαστρεκτομή κατά το παρελθόν
- Η ατροφική γαστρίτιδα
- Η κακοήθης αναιμία
- Το κάπνισμα
Συμπτώματα που πρέπει να υποψιάσουν τους ασθενείς
- Εμετοί
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Ανορεξία
- Αδυναμία
- Επίμονο κοιλιακό άλγος
- Γαστρορραγία
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό
Όταν τα συμπτώματα επιμένουν (πάνω από 2 μήνες) ή υποτροπιάζουν, ιδίως εάν έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες.
Η γαστροσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση για τον έλεγχο του στομάχου. Η διενέργεια γαστροσκόπησης κάθε 1-2 χρόνια σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη ανίχνευση του γαστρικού καρκίνου και κατά συνέπεια στη μείωση της θνητότητας.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
-Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 2,5 φλιτζάνια φρέσκων φρούτων και λαχανικών
- Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και καπνιστών κρεάτων
- Προσέξτε το βάρος σας. Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου
- Να είστε δραστήριοι
- Εάν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του στομάχου, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε
- Μην καπνίζετε
Πηγή: onmed
Οι μόνες ενοχλήσεις σε αυτό το στάδιο είναι η γαστρική δυσφορία και η ναυτία.
Παράγοντες κινδύνου
Ο γαστρικός καρκίνος οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
- Το 10% των περιστατικών εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς με καρκίνο στομάχου
- Η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι, λιπαρά και καπνιστά τρόφιμα και φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Νοσήματα όπως η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Η μερική γαστρεκτομή κατά το παρελθόν
- Η ατροφική γαστρίτιδα
- Η κακοήθης αναιμία
- Το κάπνισμα
Συμπτώματα που πρέπει να υποψιάσουν τους ασθενείς
- Εμετοί
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Ανορεξία
- Αδυναμία
- Επίμονο κοιλιακό άλγος
- Γαστρορραγία
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό
Όταν τα συμπτώματα επιμένουν (πάνω από 2 μήνες) ή υποτροπιάζουν, ιδίως εάν έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες.
Η γαστροσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση για τον έλεγχο του στομάχου. Η διενέργεια γαστροσκόπησης κάθε 1-2 χρόνια σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη ανίχνευση του γαστρικού καρκίνου και κατά συνέπεια στη μείωση της θνητότητας.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
-Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 2,5 φλιτζάνια φρέσκων φρούτων και λαχανικών
- Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και καπνιστών κρεάτων
- Προσέξτε το βάρος σας. Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου
- Να είστε δραστήριοι
- Εάν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του στομάχου, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε
- Μην καπνίζετε