Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεκάδες νεκροί - Κατέρρευσε ουρανοξύστης

Τουλάχιστον 30 πυροσβέστες πέθαναν στη μάχη με τις φλόγες όταν ένας ουρανοξύστης στην Τεχεράνη κατέρρευσε από πυρκαγιά, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Φόβοι για επιπλέον 50 με 100 ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από το κτήριο.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και τα σωστικά συνεργεία έχουν περικυκλώσει το σημείο.

«Το κτήριο Plasco είναι ένα από τα παλαιότερα στην Τεχεράνη, βρίσκεται στο νότιο σημείο της πόλης και χρησιμοποιείται κυρίως για εμπορικούς σκοπούς».



Η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλο το κτήριο δεκαεπτά ορόφων τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προσθέτοντας ότι Plasco Trade Center ήταν κάποτε το υψηλότερο στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Οι φλόγες διακρίνονταν από απόσταση χιλιομέτρων...αλλά οι περισσότεροι από τους ενοίκους και τους καταστηματάρχες μέσα στο κτίριο έχουν απομακρυνθεί», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars και πρόσθεσε ότι «η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 8 πμ (τοπική ώρα) όταν πολλοί καταστηματάρχες βρίσκονταν μέσα στο κτήριο».

Το κτήριο χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του '60 και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο και βιοτεχνίες ενδυμάτων.

Ήταν το πρώτο πολυώροφο κτήριο και το πρώτο εμπορικό κέντρο της Τεχεράνης και ήταν το ψηλότερο στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1962 και μέχρι που τα επόμενα χρόνια κτίστηκαν ψηλότερα.

Κατασκευάστηκε από τον Χαμπιμπολάχ Ελγκανιά, ο οποίος συνελήφθη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.











Πηγή: newsbomb