Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τα νήπια που δεν τρώνε ψάρια παρουσιάζουν ασθμά στην εφηβεία

Τελικά υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και εμφάνισης άσθματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε ψάρια, λαχανικά και... φρούτα προστατεύουν τόσο τις έγκυες γυναίκες όσο και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος.

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Σολωμού Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc Επιστημονική Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλονιά Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.ΔΕ) και Εξωτερικός συνεργάτης Διαβητολογικού Τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου.

Ο Δρ De Jong και οι συνεργάτες του εξετάζοντας τα ψάρια και το μοναδικό ρόλο αυτών βρήκαν ότι η από νωρίς έκθεση του οργανισμού σε πολυακόρεστα – ω3 τον προστατεύει από την ανάπτυξη του άσθματος.

Σκοπός της μελέτης τους ήταν να προσδιορίσουν αρχικά την κατάλληλη ηλικία για την ένταξη του ψαριού στο διαιτολόγιο των νηπίων και στη συνέχεια την ποσότητα του ψαριού που πρέπει να καταναλώνουν, ώστε να μην εμφανίσουν άσθμα.

Μελετώντας νήπια διαφόρων εθνικοτήτων, γεννημένα στο Ρότερνταμ (Ολλανδία), βρέθηκε ότι η ένταξη ψαριού στη διατροφή τους όταν αυτά ήταν σε ηλικία 6-12 μηνών έδρασε προστατευτικά έναντι της εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος στην προσχολική ηλικία.

Το ίδιο δε φάνηκε να συμβαίνει σε παιδιά που πρωτοδοκίμασαν το ψάρι σε ηλικία 0-6 μηνών και μεγαλύτερης του ενός έτους. Δε βρέθηκε καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του ψαριού που κατανάλωναν τα νήπια ηλικίας 36-48 μηνών και της εμφάνισης άσθματος.
life2day