Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Βλαστικά κύτταρα χαρίζουν νέους θυρεοειδείς σε πειραματόζωα

Βλαστοκύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και αυτο-οργανώθηκαν σε τρισδιάστατες δομές αποκατέστησαν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε ποντίκια, αναφέρουν ερευνητές στις Βρυξέλλες.

Το επίτευγμα, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Νature, όπου δημοσιεύεται η μελέτη, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες επιτυχίες στα πειράματα αναγεννητικής ιατρικής.

Η έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό, μια σχετικά συχνή πάθηση στην οποία επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω μειωμένης παραγωγής ορμονών από τον μεγάλο αυτό αδένα του λαιμού.

Η ομάδα της Σαμπίν Κοσταγκλιόλα, μοριακής εμβρυολόγου στο Ελεύθερο Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, χρησιμοποίησε εμβρυακά βλαστικά κύτταρα, τα οποία τροποποίησε γενετικά ώστε να παράγουν δύο πρωτεΐνες του θυρεοειδή (NKX2-1 και PAX8).

Τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι σχηματίζουν αυθόρμητα μικρούς σφαιρικούς θύλακες. Οι δομές αυτές υπάρχουν κανονικά στον θυρεοειδή και συγκεντρώνουν μόρια ιωδίου, ενός στοιχείου απολύτως απαραίτητου για τη λειτουργία του αδένα.

Σε πρώτη φάση, τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι οι καλλιεργημένοι θύλακες απορροφούν ιώδιο και συνθέτουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Σε επόμενη φάση, οι θύλακες μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, στα οποία είχε πρώτα καταστραφεί τεχνητά ο θυρεοειδής μέσω της χορήγησης ραδιενεργού ιωδίου.

Τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδή στο αίμα επανήλθαν σε κανονικές τιμές στα οκτώ από τα εννέα ζώα της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Επόμενο βήμα για την ομάδα της Δρ Κοσταγκλιόλα θα είναι να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο σε ανθρώπους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αντί για εμβρυακά βλαστοκύτταρα θα χρησιμοποιηθούν τεχνητά βλαστοκύτταρα (iPS) από τον οργανισμό των ίδιων των ασθενών.

Θα είναι μια ακόμα επιτυχία για την αναγεννητική ιατρική, η οποία βρίσκεται μεν σε πειραματικό επίπεδο, μπορεί όμως ήδη να καλλιεργεί ιστούς του ματιού, των αφτιών, της καρδιάς, των τριχοθυλακίων, του παγκρέατος, καθώς και νευρώνες ντοπαμίνης, σπερματοζωάρια και ωάρια.
Πηγή  logioshermes