Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Λίπασμα και καύσιμα από λύματα

Λίπασμα ή καύσιμα από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ ΑΕ στη Σίνδο; Γιατί όχι; Ό,τι μέχρι πρότινος ήταν πρόβλημα... μπορεί πλέον να δώσει λύσεις στη γεωργία και τη βιομηχανία! Με τη νέα μονάδα ξήρανσης ιλύος της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που λειτουργεί από τις αρχές του 2012 στη Σίνδο, ο όγκος της παραγόμενης ιλύος από τα λύματα μειώνεται στο ένα τέταρτο (1/4) και συρρικνώνονται δραστικά ο όγκος και το βάρος του τελικού προϊόντος της επεξεργασίας, που οδηγείται προς διάθεση ή απόθεση (περίπου 40 τόνοι ημερησίως).

Παράλληλα, δημιουργούνται περισσότερες προοπτικές τελικής διάθεσης της επεξεργασμένης: στη γεωργία, τη δασοκομία ή ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αδειοδοτήθηκε η διάθεση άνω των 3.000 τόνων ιλύος σε βαμβακοκαλλιέργειες και καλαμπόκια, ενώ αντίστοιχη ποσότητα αναμένεται και για χωράφια σιτηρών το δεύτερο εξάμηνο.

Οι «πράσινες» δράσεις της ΕΥΑΘ ΑΕ, όπως οι προαναφερθείσες θα προβληθούν στο περίπτερο της εταιρείας στη φετινή 77η ΔΕΘ. Στο Περίπτερο 15, Stand 16 επιστημονικό προσωπικό της ΕΥΑΘ θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη νέα μονάδα ξήρανσης ιλύος. Παράλληλα, από κοινού με την ΕΥΔΑΠ, θα δημιουργηθεί «παιδική γωνιά» με επιτραπέζια, κατασκευές και παιχνίδια σε σχέση με το νερό και το περιβάλλον.

Την Κυριακή 9, και το Σαββατοκύριακο 15-16/9, η μουσειοπαιδαγωγός Ανθή Χρυσοπούλου θα απασχολεί τα παιδιά (από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.) με κατασκευές από πηλό, παιχνίδια και «μουσικές του νερού».