Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

«Πιο δαπανηρή πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την παραμονή της»

Τη θέση πως οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζαν περισσότερο από τις προσπάθειες να διατηρηθεί η χώρα στο ευρώ, διατυπώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, Μίχαελ Χιούτερ, του προσκείμενου στη γερμανική εργοδοσία Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η Αθήνα έχει μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 17%, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα να της δοθεί περισσότερος χρόνος, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν έχει νόημα να στέλνεται κάθε τέσσερις μήνες στην Ελλάδα η τρόικα για να διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν προχωρούν όπως αναμένεται, και κατά την άποψή του η Ελλάδα χρειάζεται σε χρόνο, τουλάχιστον, μία δεκαετία.

Ο ίδιος αναφέρει πως η Γερμανία είναι, χάρη στα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων, η μερικώς κερδισμένη από την κρίση χρέους, ενώ αυξάνουν τα έσοδα από φόρους λόγω της οικονομικής άνθησης και προς στιγμή η Γερμανία επαναπαύεται στις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά και η ίδια χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Ο κ. Χιούτερ παραδέχεται πως η γερμανική οικονομία θα γνωρίσει επίσης σαφή εξασθένηση, αλλά, παρόλα αυτά, φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 1%, ενώ το γερμανικό οικονομικό μοντέλο φαίνεται να λειτουργεί σε μοναδικούς ρυθμούς.

Στην Ευρώπη, όπως λέει, εκτός από τη Γερμανία, μόνο η Αυστρία εξακολουθεί να έχει ισχυρή βιομηχανία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία δεν διαθέτουν πλέον τέτοιου είδους βιομηχανία.

newsbeast.gr