Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

«Βόμβα» Λέκκα για το φονικό σεισμό στην Ιταλία

Γιατί μόλις 4 Ρίχτερ είχαν φονικά αποτελέσματα στην Ίσκια της Ιταλίας;

«Το μικρό εστιακό βάθος και το ηφαιστειακό περιβάλλον, σε συνδυασμό και με τις παλιές κατασκευές είχαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα στην Ίσκια της Ιταλίας, που ταρακουνήθηκε από σεισμό μόλις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.


Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Ίσκια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 39 άτομα τραυματίστηκαν, έξι κτήρια κατέρρευσαν, ενώ έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές στο νησί.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι το τελικό μέγεθος του σεισμού είναι 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και εξήγησε πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ηφαιστειακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η Ίσκια(πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης) είχε ως αποτέλεσμα ένας μικρός σεισμός να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην επιφάνεια.

Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Πηγή: newsbomb.gr