Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Δείτε live την ορκωμοσία Τραμπ από την Ουάσινγκτον [Βίντεο]

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν χθες με την άφιξη των Τραμπ στην Ουάσινγκτον, σύντομες ομιλίες του νέου πλανητάρχη, την ανοιχτή γιορτή στο άγαλμα του Λίνκολν και το δείπνο που δόθηκε και στο οποίο παραβρέθηκαν οι υπουργοί και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 4 περίπου το απόγευμα, ώρα Ελλάδος (9 ώρα Ουάσινγκτον), Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια πήγαν, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, στην εκκλησία. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ εντυπωσιακή, για μια ακόμη φορά, με γαλάζιο ταγιέρ.

Πώς θα γίνει η ορκωμοσία

Με το αριστερό του χέρι στη Βίβλο στην οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος σήμερα και κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τη δυτική πρόσοψη του Καπιτωλίου προτού ηγηθεί της πομπής στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο.

Για την ορκωμοσία του ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκτός από εκείνη στην οποία είχε ορκιστεί ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του είχε δωρίσει η μητέρα του το 1955.

Tι θα πει στην ομιλία του

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα διαρκέσει περί τα 20 λεπτά, θα είναι «πολύ προσωπική»,  διανθισμένη από «φιλοσοφικές» σκέψεις, όπως εξήγησε χθες ο εκπρόσωπός του για τον τύπο.

«Θα είναι μια πολύ προσωπική κι ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα» δήλωσε ο Σον Σπάισερ.«Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων εκείνες του τομέα των υποδομών και της εκπαίδευσης.«Δεν πρόκειται για (την παρουσίαση) ενός λεπτομερούς προγράμματος, αλλά για ένα ντοκουμέντο φιλοσοφικών ιδεών, το όραμά του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και του ρόλου των πολιτών» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Βροχερός ο καιρός, λίγοι αυτοί που θα παρακολουθήσουν την ομιλία

Ο καιρός για σήμερα στην Ουάσινγκτον προβλέπεται βροχερός και ασυνήθιστα θερμός για την εποχή. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου και βροχή που θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά ως τα μέσα του απογεύματος.

Την ίδια ώρα έως και 900.000 άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα για την τελετή της ορκωμοσίας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων διαδηλωτών, λίγοι αν σκεφθεί κανείς ότι την ομιλία του Ομπάμα στην πρώτη ορκωμοσία του την είχαν παρακολουθήσει 2 εκατομμύρια άτομα και τη δεύτερη 1 εκατομμύριο.

Θα ακολουθήσει και παρέλαση

Κατά τη διάρκεια της πομπής από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, οι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ μπορεί να βγουν από τη λιμουζίνα τους για να χαιρετίσουν το πλήθος.

Η πομπή από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίοι θα ακολουθούνται από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ. Η πομπή αυτή είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1805 όταν ο Τόμας Τζέφερσον άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Μόνον μια φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν αναλάμβανε για δεύτερη φορά καθήκοντα το 1985 δεν έγινε η παραδοσιακή πομπή μετά την ορκωμοσία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Στο μεταξύ μετά την ολοκλήρωση της τελετής της ορκωμοσίας το ζεύγος Ομπάμα θα αναχωρήσει, με ελικόπτερο, από το Καπιτώλιο για να αρχίσει την μετά τον Λευκό Οίκο ζωή του.

Ωστόσο βάσει της παράδοσης, ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα θα έχει αφήσει στον διάδοχό του μια επιστολή πάνω στο προεδρικό γραφείο που βρίσκεται στην αίθουσα του Οβάλ Γραφείου. Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής δεν έχει αποκαλυφθεί.

Τέλος όσον αφορά τις εκδηλώσεις, τρεις χοροί έχουν προγραμματιστεί για απόψε, ενώ σε εκατομμύρια αναμένεται να ανέλθουν οι μετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες πριν και μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στις οποίες εκτός από τους επίσημους χορούς περιλαμβάνονται πάρτι, συναυλίες και εκκλησιαστικές λειτουργίες.

 
Πηγή: pronews