Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Η Νόσος του Πάρκινσον: Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Το Πάρκινσον είναι μία εξελικτική και εξουθενωτική διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση και συνήθως εμφανίζεται στους ηλικιωμένους. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 50-65 και επηρεάζει συνήθως το 1% του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η ασθένεια συνήθως ξεκινάει με μικρό τρέμουλο στα χέρια και μπορεί να καταλήξει στην απώλεια της κίνησης, ακόμη και σε άνοια. Η ασθένεια αυτή δεν θεραπεύεται, όμως σήμερα υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Επίσης, υπάρχουν πολλές μορφές φυσιοθεραπείας και ο πάσχων μπορεί να υποβληθεί και σε διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Από τι προκαλείται το Πάρκινσον;

Η αιτία της ασθένειας είναι άγνωστη. Όμως, οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδέχεται να παίζουν ρόλο. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τη μετάλλαξη ορισμένων γονιδίων που ίσως συμβάλουν στην ασθένεια όπως και ορισμένες τοξίνες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που ίσως παίζουν κάποιο ρόλο. Οι γιατροί όμως παραδέχονται ότι οι πιθανότητες είναι μικρές.

Συμπτώματα του Πάρκινσον

Ένα από τα πιο γνωστά πρώιμα συμπτώματα του Πάρκινσον είναι το τρέμουλο στα χέρια. Η ακαμψία και οι αργές κινήσεις είναι επίσης κοινά συμπτώματα αυτής της εξουθενωτικής ασθένειας.

Άλλες ενδείξεις και συμπτώματα είναι τα εξής:

– ακαμψία στους μύες

– κακή στάση του σώματος και ισορροπία


– απώλεια των αυτόματων κινήσεων

– μεταβολές στο λόγο

– αλλαγές στον τρόπο γραφής, όπως και δυσκολία στον τρόπο γραψίματος

Πολλές φορές, τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στη μία πλευρά και μετά στην άλλη. Συχνά, τα συμπτώματα είναι χειρότερα στην πλευρά όπου πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια, ακόμη και εάν εξελίσσεται.

Η θεραπεία κατά του Πάρκινσον

Το Πάρκινσον δεν μπορεί να θεραπευτεί. Όμως, χάρη στη σύγχρονη Ιατρική, τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά, όπως η δυσκολία στο περπάτημα και στην κίνηση και το τρέμουλο. Ο γιατρός ίσως επίσης σας συστήσει να κάνετε φυσιοθεραπείες, για να βελτιώσετε την ισορροπία και την έκταση των χεριών.

Κάποιες φορές, ο εν βάθει ηλεκτρικός ερεθισμός (DBS) είναι μία επιλογή. Πρόκειται για μία διαδικασία όπου οι χειρουργοί εμφυτεύουν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο και τα συνδέουν με μία γεννήτρια που είναι εμφυτευμένη στο στήθος. Το DBS στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Αυτή είναι συνήθως επιλογή για όσους εμφανίζουν προχωρημένο Πάρκινσον ή για αυτούς που δεν ανταποκρίνονται καλά στις θεραπείες.

Πηγή: newsitamea