Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν πληρώνετε με την κάρτα σας

Πολλοί είναι οι καταναλωτές που πέφτουν θύματα απατεώνων, αφού σκανάρουν τις πληροφορίες των καρτών τους όταν χρησιμοποιούν τις ειδικές συσκευές, κλέβοντας τα χρήματά τους. Σήμερα, που χρησιμοποιείτε κάρτες σχεδόν σε όλα τα καταστήματα, μπορείτε να πέσετε στην παγίδα τους πολύ εύκολα.

Η Ingenico, ένας κατασκευαστής τερματικών πιστωτικών καρτών, πρόσφατα εξέδωσε έναν οδηγό, για το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια παγίδα σε ένα συγκεκριμένο τερματικό της, το Ingenico iSC250.

Επειδή πρέπει όλοι μας να προσέχουμε, ειδικά τώρα που υποχρεωνόμαστε σιγά σιγά να κάνουμε όλες μας τις αγορές με τις κάρτες μας, σας παραθέτουμε τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε σε κάθε τερματικό. Δεν είναι ίδιο με τα τερματικά που συναντάμε εδώ, όμως σίγουρα μας δίνει μια ιδέα.

#1 Ο σαρωτής του τερματικού είναι πολύ μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό



Ο κακόβουλος σαρωτής πρέπει να είναι μακρύτερος και πλατύτερος από το τερματικό, για να αντιστοιχεί στο μέγεθός του. Γι’ αυτό ένα κακόβουλο τερματικό είναι αισθητά μεγαλύτερο από ένα κανονικό. Αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν.

#2 Τα κουμπιά δεν έχουν έντονο χρώμα


 Ένας κακόβουλος σαρωτής, που έχει τοποθετηθεί πολύ γρήγορα, μπορεί να εμποδίζει τον φωτισμό των κουμπιών του τερματικού.

#3 Εμποδίζεται το πράσινο LED φωτάκι


Ένας αποσπώμενος σαρωτής, μπλοκάρει και το πράσινο Led φωτάκι, που θα έπρεπε να είναι ενεργό κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής.

#4 Συχνά σφάλματα λειτουργίας

Μερικές φορές, η κακόβουλη συσκευή εμποδίζει τη μαγνητική ταινία, όταν σκανάρει τα δεδομένα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερα λειτουργικά σφάλματα και μειώνεται αισθητά η ταχύτητα της φυσιολογικής λειτουργίας του τερματικού. Οπότε πρέπει να υποψιαστείτε, αν η διαδικασία παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα έπρεπε.

#5 Η γραφίδα δεν είναι ενσωματωμένη


Όλα τα τερματικά έχουν μία ενσωματωμένη γραφίδα, που χρησιμοποιούν οι πελάτες για να βάλουν την υπογραφή τους μόλις σκαναριστεί η κάρτα τους. Μια κακόβουλη συσκευή στο iSC250, δεν επιτρέπει την ενσωμάτωσή της.

Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σας:

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε των εαυτό σας από τους απατεώνες, είναι να έχετε μια ξεχωριστή χρεωστική κάρτα, που θα περιέχει μόνο όσα χρήματα χρειάζεστε σε κάθε περίπτωση.

Συνδεθείτε με την τραπεζική υπηρεσία SMS, για να ενημερωθείτε αμέσως σε περίπτωση κάποιας απρόσμενης χρέωσης.

Καθορίστε όρια για τις χρεώσεις της κάρτας σας, αλλά και για τις αναλήψεις που μπορούν να γίνουν. Έτσι, οι απατεώνες δε θα μπορούν να κάνουν ανάληψη όλων των χρημάτων σας με μια μόνο προσπάθεια.

Αν χάσετε την κάρτα σας και πιστεύετε πως μπορεί κάποιος να έχει μάθει τις λεπτομέρειές της, καλέστε αμέσως την τράπεζά σας και μπλοκάρετέ την.

Είναι καλό να μάθετε και τις δυνατότητες ασφάλισης της κάρτας σας και τους όρους της τράπεζάς σας. Μερικοί οργανισμοί έχουν ειδικά προγράμματα για την προστασία των πελατών τους από τους απατεώνες και κάνουν επιστροφές χρημάτων.

Όταν πληρώνετε με την κάρτα σας σε ένα κατάστημα, σιγουρευτείτε πως οι υπάλληλοι δεν την παίρνουν μακριά από εσάς. Αν πληρώσετε σε κάποιο εστιατόριο, μην επιτρέψετε στο σερβιτόρο να την πάρει, αφού μπορεί να τη σκανάρει διακριτικά. Απαιτήστε να γίνονται όλες οι συναλλαγές μπροστά σας.

Διαβάζετε προσεκτικά όλες τις αποδείξεις, μετά από κάθε συναλλαγή. Το πεδίο με το ποσό πληρωμής δεν πρέπει ποτέ να είναι κενό.

[KrebsOnSecurity]

Πηγή: tilestwra