Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΜΠ! Οι πρώτες αντιδράσεις

Αν και ως ώρας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφύγει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την ομιλία, με την οποία έκλεισε την τελετή ορκωμοσίας του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η γερμανική πολιτική τάξη φαίνεται ότι έχει υποστεί σοκ από το περιεχόμενό της.

Το πρώτο σχόλιο ήλθε από τον αντικαγκελάριο και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι έκανε μια ομιλία με «έντονους εθνικιστικούς τόνους» και υποστήριξε ότι η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ οφείλεται σε «κακή ριζοσπαστικοποίηση» των Αμερικάνων πολιτών.

Η Γερμανία θα χρειαστεί μια νέα οικονομική στρατηγική, προσανατολισμένη στην Ασία, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, είπε ο Γκάμπριελ, προειδοποιώντας ότι επίκειται μια δύσκολη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου.

«Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνοι», επισήμανε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, στην πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Γερμανίας στην ομιλία που εκφώνησε ο Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του. «Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Τραμπ ήταν «απόλυτα σοβαρός» στην ομιλία αυτή, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τους στο πεδίο του εμπορίου και σε άλλα ζητήματα. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να ενωθούν προκειμένου να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πηγή: arouraios