Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Πούτιν: η Ρωσία ανησυχεί για τις απειλές των Ουκρανών ριζοσπαστών να εμποδίσουν τη διέλευση του φυσικού αερίου

Πούτιν: η Ρωσία ανησυχεί για τις απειλές των Ουκρανών ριζοσπαστών να εμποδίσουν τη διέλευση του φυσικού αερίουΟ Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις απειλές των Ουκρανών ριζοσπαστών να εμποδίσουν τη διέλευση του φυσικού αερίου και ελπίζει ότι στο Κίεβο θα υπερισχύσει η κοινή λογική, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

"Τρέφουμε βαθιά ανησυχία για τις δηλώσεις των Ουκρανών ριζοσπαστών, για τις άμεσες απειλές του να εμποδίσουν τη διέλευση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική εκεί θα υπερισχύσει και δε θα γίνει κάτι παρόμοιο ", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους στη συνεδρίαση "Εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου – κίνητρο αλλαγών της παγκόσμιας οικονομίας " στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Συνεδρίου.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, η κατάσταση στην Ουκρανία για άλλη μία φορά επιβεβαιώνει την επικαιρότητα των ρωσικών πρωτοβουλιών για τις διαδρομές εξαγωγής των ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, καθώς και μέσω του αγωγού "South Stream ".

"Θεωρώ ότι ενεργή στάση στο θέμα αυτό πρέπει να πάρει και η Κομισιόν. Αφού ανάμεσα στις υποθέσεις της, και ίσως και κύρια υπόθεση, είναι η στήριξη των συμφερόντων των Ευρωπαϊων καταναλωτών ", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η εξαγωγή του αερίου από τον αγωγό σε σύγκριση με το 2012 το 2013 αυξήθηκε σε πάνω από 10%. "Βγήκαμε στο πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια επίπεδο, πάνω από 188 δις. κυβικά μέτρα", υπενθύμισε. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της καλής εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων και ελπίζει στην ίδια υπεύθυνση προσέγγιση εκ μέρους των καταναλωτών και των χωρών - διαμετακομιστών.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι τώρα η Ευρώπη καταναλώνει πάνω από 70% της ρωσικής εξαγωγής του πετρελαίου και σχεδόν όλη την εξαγωγή του φυσικού αερίου από τον αγωγό. "Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται πολύ αργά, οι πολιτικοί και οι τακτικοί κίνδυνοι όμως μεγαλώνουν γρήγορα ", επισήμανε ο επικεφαλής του κράτους. Όπως είπε, στην κατάσταση αυτή φυσική και κατανοητή γίνεται η τάση της Ρωσίας να ανοίγει νέες αγορές και, πρώτα από όλα, τις αγορές της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. "Δεν είναι μόνο η δυνατότητα να αυξήσουμε της εξαγωγές μας, αλλά και αποκτούμε έναν μοχλό για την ανάπτυξη της Ανατολικής Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής της χώρας μας ", δήλωσε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι άριστα γνωρίζει για τα σχέδια διεύρυνσης του κυκλώματος προμηθευτών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όμως δεν τάσσεται να δραματοποιήσει την κατάσταση. "Δεν αμφισβητούμε ότι στην ΕΕ αντιλαμβάνονται καλά ότι οι προμήθειες από τη Ρωσία βοηθούν να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ", υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν επίσης υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαΐοι ηγέτες ακόμα δεν έδωσαν μια σαφή απάντηση στην έκκλησή του, αφιερωμένη στην υπόθεση του χρέους της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο. "Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει προς το παρόν μια σαφή και άμεση απάντηση, κι όμως υπολογίζουμε ότι η αντίδραση εκ μέρους των συνεργατών μας θα γίνει λογική και ισορροπημένη ", πρόσθεσε ο επικεφαλής του κράτους.