Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Στο 80% έφθασε η αποχή στην Τσεχία!


tsexiaΤην πλάτη τους στις Ευρωεκλογές γύρισαν οι Τσέχοι. Οι κάλπες έκλεισαν το απόγευμα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αποχή φθάνει το 80%!

«Περίπου ένας στους πέντε εκλογείς ψήφισε την Παρασκευή και το Σάββατο» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK. Η αποχή είναι μεγαλύτερη από τις Ευρωεκλογές του 2009, όταν είχε ψηφίσει το 28% των Τσέχων.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, σύμφωνα με exit poll για λογαριασμό της εφημερίδας Dnes το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης TOP 09 έρχεται πρώτο σε ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18%.
Το TOP 09 προηγείται κατά μία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα (17%), ενώ το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις ακολουθεί στην τρίτη θέση με 15,5%.


Και τα τρία αυτά κόμματα έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Το κομμουνιστικό KSCM, το χριστανοδημοκρατικό KDU-CSL και το δεξιό ODS φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 5% που απαιτείται προκειμένου να εκλέξουν ευρωβουλευτές, ενώ το αντιμεταναστευτικό κίνημα Usvit (Αυγή) υποχωρεί στο 2%.