Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα δεν υπάρχουν είμαι σαφής!

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Ν. Μαριάς είπε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους.
«Οι στόχοι για την επιμήκυνση και την αποκατάσταση των... χρηματοδοτικών ροών φαίνεται να επιτυγχάνονται και οι θυσίες του ελληνικού λαού να αναγνωρίζονται», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εκδηλώνονται μέσα σε ένα πιεστικό κλίμα στο εσωτερικό και σε ένα ρευστό και άκαμπτο περιβάλλον στο εξωτερικό και με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των χρηματοδοτικών ροών έχουν εκπληρωθεί στο σύνολο τους και «αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας».

«Νέες ενέργειες και νέα μέτρα δεν υπάρχουν, είμαι σαφής» είπε ο κ. Σταϊκούρας εκτιμώντας ότι αμέσως μετά τη λήψη οριστικής απόφασης από το Eurogroup οι εταίροι θα κινήσουν τις διαδικασίες για να εγκριθούν οι αποφάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών τους.

Τέλος, στην κριτική του ερωτώντος βουλευτή ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους», ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση στις επαφές που είχε και έχει, καταθέτει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, την εξέλιξη του χρέους και διατυπώνει τις εναλλακτικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα του».

«Η ψηλάφιση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων ολοκληρώνεται και θα εξασφαλίζει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού», είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες «δεν ωφελεί να επιδιδόμαστε σε ανώριμες τακτικές, δεν ωφελεί να ρισκάρουμε αλλά να προχωρούμε με πίστη και αποφασιστικότητα στο εθνικό σχέδιο, ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους και να διεκδικούμε έτσι καλύτερους όρους».

Μαριάς: Μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υπογράμμισε ότι η «μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αξιοποίηση αυτή την ώρα των αντιθέσεων των ΗΠΑ με τη Γερμανία».

Στο κλίμα αυτό ζήτησε, «αντί να ξανατρέχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί Ουάσιγκτον και Μόσχα» που συμμετέχουν στο ΔΝΤ. Ο κ. Μαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους και ότι με την τακτική του καλού μαθητή, αναγκάζεται η Ελλάδα στην εκπλήρωση διαρκώς αυξανόμενων νέων όρων».
epikaira