Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το Ναυτικό της Ρωσίας σχεδιάζει την κατασκευή του νέου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου του μελλοντος

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική αμυντική επιτροπή, το νέο βαρέως τύπου πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο προβλέπεται να ενταχθεί στή... σύνθεση του Ναυτικού της Ρωσίας έως το 2020. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το νέο αεροπλανοφόρο θα συνδυάσει τις ιδιότητες του πλοίου διοίκησης και του ισχυρού σκάφους κρούσης και ως προς την σχεδίαση και τον εξοπλισμό του θα ξεπεράσει κατά πολύ τα υφιστάμενα του ανά τον κόσμο .

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο καταδρομικό του μέλλοντος καλείται να ξεπεράσει την εποχή του, θεωρεί η κυβέρνηση. Η κύρια απαίτηση, που προβάλλεται για αυτό το πλοίο είναι η ικανότητα να λειτουργεί σε όλες τις διαστάσεις ενό σύγχρονου πεδίου μάχης , δηλαδή, να έχει την δυνατότητα να καταφέρνει χτυπήματα σε στόχους στον αέρα, στην θάλασσα , στην στεριά και το Διάστημα ακόμη. Αυτό θα εξασφαλιστεί μέσω της στενής συνεργασίας του αεροπλανοφόρου με ειδική διαστημική μονάδα.

Σήμερα στη σύνθεση του ρωσικού Ναυτικού της Ρωσίας υπάρχει μόνο ένα βαρέως τύπου αεροπλανοφόρο καταδρομικό το Admiral Kuznetsov, το οποίο είναι ενταγμένο στον βόρειο Στόλο και προβλέπεται να εκσυγχρονιστεί για να είναι λειτουργικά αξιόμαχο έως το 2020.

Εξάλλου, για την ανάγκη της δημιουργίας νέων μονάδων αεροπλανοφόρων σχεδιάζουν εδώ και αρκετά χρόνια δήλωσε σε συνέντευξή του στο σταθμό «Η Φωνή της Ρωσίας» ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικής σχεδίασης Ιβάν Κονοβάλοφ:

- Σχετικά με αυτό το θέμα υπήρξαν κάποιες παρεξηγήσεις ανάμεσα στην Εταιρεία ναυπήγησης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά αυτές εξαφανίστηκαν όταν η ηγεσία της χώρας δήλωσε πώς χρειάζεται να δημιουργήσουμε μονάδες αεροπλανοφόρων. Επειδή έχουμε τέσσερις Στόλους θα πρέπει να δημιουργηθούν, προφανώς, και τέσσερις τέτοιες μονάδες. Πάνω σ΄αυτή τη βάση αναπτύσσεται και το πρόγραμμα σχεδίασης και κατασκευής του εν λόγω αεροπλανοφόρου.

Στις 23 Νοεμβρίου ο αρχηγός του Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ δήλωσε ότι οι εργασίες σχεδίασης του αεροπλανοφόρου θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Έχουν ήδη χορηγηθεί και τα αντίστοιχα κονδύλια. Ανάμεσα στις απαιτήσεις που προβάλλονται στο υποψήφιο πλοίο είναι η σχεδόν απεριόριστη αυτόνομη πλεύση (μέσω της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων), η λειτουργικότητα παντός καιρού και η υψηλή αντοχή μάχης.

Στη σύνθεση της μονάδας αεροπλανοφόρων, εκτός από το ίδιο το καταδρομικό επίσης θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον έξι πολεμικά πλοία και ένα ή δύο υποβρύχια.

Η χωρητικότητα του αεροπλανοφόρου θα ξεπερνά τις 50 χιλιάδες τόνους, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι του Admiral Kuznetsov, αλλά μικρότερη από εκείνη των σύγχρονων αμερικανικών αναλόγων του.

Το ρωσικό πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 80 αεροσκάφη ναυτικής έκδοσης . Με το σχέδιο αυτό ασχολούνται μερικά Ινστιτούτα και Μηχανολογικά Γραφεία Ναυπήγησης. Προβλέπεται ότι οι εργασίες τους θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2018 και αμέσως θα αρχίσει η κατασκευή του αεροπλανοφόρου.
defencenet