Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

H μουσική καταπραϋντικό βάλσαμο για το άγχος

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει την χαλαρωτική επίδραση της μουσικής...
Το άγχος μπορεί να διαπερνά σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Είτε είστε από αυτούς που βιώνουν το επίμονο στρες

ή απλά ψάχνετε να απολαύσετε τα πολλά οφέλη της χαλάρωσης για την υγεία σας, η μουσική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Έχει μια θετική επιρροή στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα και σας οδηγεί σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.

Το μυαλό

Η μουσική μπορεί να προκαλέσει αναμνήσεις, εικόνες ή σκηνές. Με αυτόν τον τρόπο τα μουσικά soundtracks βοηθούν στο να αποτυπώνουν μουσικά την ιστορία μιας ταινίας. Μπορούμε όλοι να δημιουργήσουμε σκόπιμα soundtracks για τις ζωές μας και η μουσική θεραπεύτρια Jennifer Buchanan στο βιβλίο της Tune In, αναφέρει : Χρησιμοποιήστε τη μουσική σκόπιμα για να μειώσετε το άγχος. Ενισχύει το ηθικό και βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας σας. Η Buchanan λέει ότι επιλέγοντας να ακούσετε μουσική που έχετε συνδέσει με όμορφες αναμνήσεις, εικόνες ή σκηνές, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από τις αρνητικές σκέψεις που σας ανησυχούν. Η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει επιδρώντας θετικά στη δημιουργικότητα του μυαλού σας για την επίλυση προβλημάτων, ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε εποικοδομητικές λύσεις για τις όποιες ανησυχητικές καταστάσεις αντιμετωπίζετε.

Το Σώμα

Η σωστά επιλεγμένη μουσική μπορεί να προκαλέσει τις φυσικές αισθήσεις σας όπως να βιώσετε πραγματικά διάφορα χαλαρωτικά σενάρια. Είτε είστε ξαπλωμένοι και ακούτε έναν αργό ρυθμό ή χορεύεται με ένα δυνατό και ρυθμικό τέμπο, η μουσική μπορεί να σας δώσει μια φυσική απελευθέρωση από το άγχος.

Το Πνεύμα

Η παρακολούθηση μια συναυλίας, η δημιουργία ζωντανής μουσικής με μια ομάδα ανθρώπων, ή ακόμα και το να τραγουδάς ακούγοντας ραδιόφωνο, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε συνδεδεμένοι με τον κόσμο και μερικές φορές με ένα βαθύτερο πνευματικό δέσιμο. Αν και η χρήση της μουσικής ως θεραπευτική μορφή χρονολογείται από τα γραπτά του Αριστοτέλη, η μουσική θεραπεία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως επάγγελμα μετά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χρησιμοποιήθηκε σε βετεράνους που είχαν μια ποικιλία προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της PTSD (διαταραχή μετα-τραυματικού στρες ).

Στο βιβλίο της, η Jennifer Buchanan μοιράζεται την ιστορία της πρώτης συνάντησής της με πελάτη μουσικοθεραπείας που έπασχε από PTSD. Πριν από τη συνάντησή τους, ο ίδιος είχε αποκλείσει τον εαυτό του από τον κόσμο και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο δωμάτιό του. Όταν συνάντησε για πρώτη φορά την Buchanan και την άκουσε να τραγουδά γνωστά τραγούδια (ένας από τους πολλούς τρόπους που οι μουσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τη μουσική για να ενισχύσουν την υγεία και την ευημερία των πελατών τους), η εμπειρία έφερε μια σπίθα ζωής πίσω στα μάτια του. Σύντομα, εξέφρασε την ζωντάνια αυτή και με άλλους τρόπους, αυξάνοντας τις δραστηριότητες του και αλληλοεπιδρώντας πιο στενά με τους ανθρώπους γύρω του.

Όταν πρόκειται για την ανακούφιση του στρες, η Buchanan λέει ότι δεν είναι η ταχύτητα της μουσικής το κλειδί, όπως υποστηρίζουν μερικοί (ότι η γρήγορη μουσική είναι χαλαρωτική) αλλά η προσωπική μουσική επιλογή του καθενός που βοηθά στο άγχος. Προτείνει ότι πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε ποιο στυλ, την ταχύτητα, το μουσικό όργανο ή τη φωνή που φαίνεται να σας ηρεμούν. Επιλέξτε ένα μουσικό κομμάτι που έχει αυτές τις ιδιότητες, και στη συνέχεια περάστε 20 λεπτά βυθίζοντας τον εαυτό σας στην χαλαρωτική δύναμη της μουσικής με αυτή την άσκηση:

1.Βρείτε μια άνετη θέση για να καθίσετε ή να ξαπλώετε κοντά στα ηχεία ή φορέστε ένα άνετο ζευγάρι ακουστικά.

2. Ρυθμίστε την ένταση της μουσικής, διασφαλίζοντας ότι είναι αρκετά υψηλή για να συλλάβει την προσοχή σας χωρίς όμως να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά σας.

3. Αφιερώστε λίγα λεπτά αφουγκραζόμενοι την αναπνοή σας και μετατοπίζοντας το μυαλό σας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό.

4.Εστιάστε την προσοχή σας εντελώς στη μουσική. Ακολουθήστε τη μελωδία ή δώστε προσοχή στις παύσεις της μουσικής. Αν διαπιστώσετε πως έχετε παρασυρθεί μακριά, επαναφέρετε τον εαυτό σας απαλά πίσω στον ήχο.

Επαναλάβετε συχνά για μια μακράς διαρκείας επίδραση. Η έρευνα δείχνει ότι η διάθεσή σας θα βελτιωθεί και το άγχος σας θα μειωθεί σημαντικά.

ileiapost.gr