Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Έλλειψη ύπνου, ύπουλη απειλή για την υγεία

Αν και για πολλούς ο αδιατάρακτος ύπνος είναι κάτι που θεωρείται αυτονόητο, για άλλους αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα. 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα ακανόνιστα ωράρια και το άγχος, όπως επίσης και η κακή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου με πολλά ξενύχτια, έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στο σημείο να μην απολαμβάνουν τον ύπνο στη διάρκεια και στην ποιότητα, που είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού τους.

Ο ύπνος καταλαμβάνει το 1/3 του συνολικού χρόνου της ζωής μας
Ο ύπνος είναι η περίοδος της σωματικής και πνευματικής ανάπαυσης κατά την οποία η θέληση και η συνείδηση, καθώς και οι σωματικές λειτουργίες αναστέλλονται μερικώς ή πλήρως. Κατά τη διάρκεια του ύπνου λαμβάνουν χώρα ζωτικές διεργασίες για τον οργανισμό. Η διάρκεια του ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση, τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα του ύπνου. Γενικά, για να λειτουργούμε καλά τις υπόλοιπες ώρες, ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες. Όμως τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

Καλός ύπνος σημαίνει καλή ποιότητα ζωής
Η κακή ποιότητα ύπνου υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, αφού επιδρά αρνητικά στην σωματική, πνευματική, ψυχική υγεία του ανθρώπου, αλλά και στην κοινωνική, επαγγελματική, προσωπική του ζωή. Οι κοινωνικές αλλαγές και οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα κυλιόμενα ωράρια των κατοίκων στις βιομηχανοποιημένες χώρες, το άγχος και το στρες, οδήγησαν σε ελάττωση του μέσου όρου του νυκτερινού ύπνου, κατά 20%! Επίσης, ουσίες όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα, ο θόρυβος, οι αλλαγές τρόπου ζωής (σπιτιού, εργασίας, κ.α.), αλλά και σωματικές καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο, μπορούν να επηρεάσουν στην ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσουν διαταραχές.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άμεσες:
Όσοι δεν κοιμούνται καλά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο, συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ακόμη οι διαταραχές στη διάθεση, στην μάθηση, αλλά και η ευερεθιστότητα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αϋπνία. Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης είναι πολύ συχνότερος σε άτομα με αϋπνία, ενώ η υπνηλία, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου και η πρόκληση ατυχημάτων, είναι η αιτία για το 50% των εργατικών, τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και αυτών σε θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές. Η αϋπνία αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο απουσίας από την εργασία, αλλά και μείωσης της αποδοτικότητας των εργαζόμενων. Ακόμη όπως έχει προκύψει από πολλές έρευνες, όσοι δεν κοιμούνται καλά τείνουν να ασθενούν συχνότερα και να εισάγονται στο νοσοκομείο και είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Εξασφαλίζοντας καλό ύπνο προστατεύουμε την υγεία μας, γι’ αυτό χρειάζεται:
• Να επιλέξουμε το κατάλληλο στρώμα, ώστε να μην προκαλεί πόνους στο σώμα.
• Το υπνοδωμάτιο να έχει αρκετή ησυχία, κατάλληλο φωτισμό και θερμοκρασία που να κυμαίνεται στους 20οC.
• Να αποφεύγουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο χώρο του υπνοδωματίου, όπως ενασχόληση με την εργασία, ή τηλεόραση.
• Να αποφύγουμε τους απογευματινούς ύπνους, εάν αντιμετωπίζουμε δυσκολία να κοιμηθούμε την νύχτα.
• Να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων με καφεΐνη το απόγευμα.
• Να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση 2-3 ώρες πριν τον ύπνο γιατί μπορεί προκαλέσει υπερδιέγερση.
• Να αποφεύγουμε τα βαριά ή πολύ ελαφρά γεύματα πριν τον ύπνο
• Να προσπαθούμε να τηρήσουμε ένα παρόμοιο ωράριο για τον ύπνο κάθε ημέρα.
neaygeia.gr