Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Λαχανόκηποι στις ταράτσες των Αθηνών

Λαχανόκηποι στις ταράτσες των Αθηνών Έδαφος –και κυριολεκτικά– κερδίζει η ιδέα της φύτευσης των ταρατσών στις μεγαλουπόλεις, που συμβάλλει τόσο στην ενεργειακή «οχύρωση» των κτιρίων όσο και στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ήδη, πολλοί είναι αυτοί που –ελέω κρίσης και όχι μόνον– έχουν δημιουργήσει στις βεράντες, στους κήπους, στα μπαλκόνια τους μικρά μποστάνια, παράγοντας τα δικά τους λαχανικά, βότανα ή και φρούτα. (Οι φυτωριούχοι της Αθήνας επιβεβαιώνουν ότι τα ζαρζαβατικά σημειώνουν αύξηση σε σχέση με τα καλλωπιστικά φυτά.)

Οι ειδικοί προτείνουν «επέκταση» της εφαρμογής στις στέγες των σπιτιών μας. Συνήθως, πρόκειται για μεγάλες ανεκμετάλλευτες επιφάνειες που αποτελούν ιδανικό χώρο για ανάπτυξη τέτοιων καλλιεργειών.

Ήδη στο εξωτερικό η φύτευση των ταρατσών με οπωροκηπευτικά έχει εξελιχθεί σε αρχιτεκτονική τάση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ που στηρίζει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε θερμοκήπια κατασκευασμένα σε οροφές κτιρίων ή το παράδειγμα της εταιρείας Schloss Wackebarth, που «βγάζει» κρασί από αμπέλια που φυτεύει σε στέγες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός... ταρατσολαχανόκηπου είναι η στέγη να μπορεί να δεχθεί φορτίο της τάξης των 150 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε περίπτωση που θέλουμε τη φύτευση δέντρων, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Συνήθως, όμως, τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί υπό τον τελευταίο ΓΟΚ πληρούν τις προδιαγραφές.

Με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καθώς και της θερμότητας που παράγεται από το ίδιο το κτίριο, οι παραγωγικοί κήποι μπορούν να έχουν πρακτικά μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Για την κατασκευή του παραγωγικού οροφόκηπου πρέπει να ληφθούν υπόψη και παράμετροι όπως η επιφανειακή θερμοκρασία, οι ώρες ηλιοφάνειας, η μέση ετήσια βροχόπτωση κ.ά.