Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

«Καταιγιστικός» στο τέλος ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός ξέσπασε στο τελευταίο δεκάλεπτο και με επιμέρους σκορ 26-13 στην τέταρτη περίοδο νίκησε τον Πανιώνιο με 82-61 και προκρίθηκε στους «τέσσερις» του Κυπέλλου Ελλάδας!

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι «πράσινοι» ξεπέρασαν τα προβλήματα, που τους προκάλεσε στο τρίτο η άμυνα ζώνης των «κυανέρυθρων» - οι οποίοι είχαν μειώσει σε 51-45 στο τέλος της τρίτης περιόδου - χάρις στην πολύ καλή παρουσία του Σοφοκλή Σχορτσανίτη μέσα στην ρακέτα του «Ιστορικού» και τον περιορισμό του Λάντον Μίλμπουρν, που προήλθε από την προσαρμογή του Παναθηναϊκού στο σχήμα του Πανιώνιου με τον Γιόνας Μασιούλις να μεταφέρεται στην θέση «τέσσερα».

Ο «Μπιγκ Σόφο», ο οποίος ήταν απόλυτα εύστοχος από την γραμμή των βολών, κάτι, που δεν συνηθίζει, ήταν ο κορυφαίος του «εξάστερου» και αποθεώθηκε από τους περίπου 3.000 φίλους του Παναθηναϊκού, που βρέθηκαν σήμερα στο κλειστό του ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση στην μετά Ομπράντοβιτς εποχή.

Σοβαρός, οργανωμένος, ανταγωνιστικός

Η νέα ομάδα των «πρασίνων» έδειξε στις πρώτες... εξετάσεις της ότι θα είναι σοβαρή, οργανωμένη, με κύριους «άξονες» τους Σχορτσανίτη, Δημήτρη Διαμαντίδη και Ρόκο Λένι Ούκιτς και ότι θα είναι ανταγωνιστική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο «Ιστορικός» από την άλλη πλευρά έδειξε ότι έχει ταλέντο, οι επιλογές των Μαρκ Πέιν, Μίλμπουρν στις θέσεις «τρία» και «τέσσερα» είναι πολύ καλές, αλλά μάλλον χρειάζεται «άσσο» με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Άστον Γκιμπς, ο οποίος πηγαίνει συνεχώς σε ατομικές προσπάθειες.

Ο «εξάστερος» αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Ντέργουιν Κίτσεν και τον Στέφαν Λάσμε, που αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα. Ο Πανιώνιος έπαιξε χωρίς τον Αμερικανό Κρις Μπούκερ, που έγινε πριν από λίγες ημέρες πατέρας.

Με δύο εύστοχα τρίποντα του Ματσιούλις, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε για πρώτη φορά στο σκορ με 22-14 περίπου ενάμιση λεπτό πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Οι «πράσινοι» ξέφυγαν με διψήφια διαφορά πόντων (26-16) στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου και στο 16’ μεγάλωσαν ακόμη την απόσταση από τον αντίπαλο τους (34-20). Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν και με πολύ καλό τον Πέιν μείωσαν στους έξι πόντους (34-28) με σερί 8-0 σε διάστημα τριών λεπτών.

Ο Πανιώνιος πλησίασε και στους τέσσερις στα πρώτα δύο λεπτά της επανάληψης (36-32 στο 22’). Ο Παναθηναϊκός ανέβασαν την πίεση στην άμυνα του, οδήγησε τους φιλοξενούμενους σε κακές επιλογές και ξέφυγε με 12 (51-39) στο 26’. Ο «Ιστορικός» γύρισε την άμυνα του σε ζώνη 3-2 απέναντι στην οποία οι «πράσινοι»... κόλλησαν. Με πολύ καλό τον Μίλμπουρν την επίθεση ο Πανιώνιος μείωσε σε 51-45 στο 28’.

Το καλύτερο στο τέλος

Ο «εξάστερος» χαμήλωσε το σχήμα του, ο Ματσιούλις πέρασε στην θέση «τέσσερα» αντί του αργού στις αμυντικές αντιδράσεις του, Άντι Πάνκο, πέρασε την μπάλα στην επίθεση μέσα στην ρακέτα στον Σχορτσιανίτη και η διαφορά υπέρ του... εκτοξεύτηκε. Οι «κυανέρυθροι» χωρίς σκορ από την περιφέρεια δεν βρήκαν την δύναμη να αντιδράσουν. Ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος στο παρκέ και με κάρφωμα του 15χρόνου Βασίλη Χαραλαμπόπουλου ανέβασε την διαφορά στους 24 (82-58) περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα μέσα σε αποθέωση. Στα τελευταία λεπτά και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, προπονητής του Πανιωνίου, έδωσε την ευκαιρία στον 16χρόνο Βασίλη Τολιόπουλο να αποκτήσει εμπειρίες.

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 36-28, 56-48, 82-61.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 14, Μπράμος 10 (2), Πάνκο 9 (1), Ματσιούλις 12 (2), Αρμστρονγκ, Ούκιτς 12, Γιαννόπουλος 7 (2), Τσαρτσαρής 5, Διαμαντίδης 9 (1), Χαραλαμπόπουλος 2, Σκορδίλης 2.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Σκουρτόπουλος): Μπόγρης 2, Πέιν 11 (1), Αθηναίου 4, Γκιμπς 6, Μίλμπουρν 11(1), Μπατής 4, Γιάνκοβιτς 10, Καββαδάς 9, Τολιόπουλος, Παππάς 4.
pamesports.gr