Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στο τραπέζι τα εργασιακά

Από τα χέρια των πολιτικών αρχηγών θα περάσουν οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς το βάρος των απαιτήσεων των πιστωτών ξεπερνά πολιτικά τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σήμερα θα προσπαθήσει να οριοθετήσει αυτά που μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης σήμερα αναμένεται να καταθέσει στους επικεφαλής της τρόικας εναλλακτικά σενάρια για την περικοπή των αποζημιώσεων, αλλά και την κατάργηση των τριετιών που απαιτεί η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου κατέθεσε χθες σενάρια για την μείωση των αποζημιώσεων και των τριετιών στο τεχνικό κλιμάκιο, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα με τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το υπουργείο, κατέθεσε πρόταση για κλιμακωτή μείωση των αποζημιώσεων ανάλογα με τα έτη εργασίας και όχι οριζόντια 50% για όλους. Σε ότι αφορά το ποσοστό της μείωσης των αποζημιώσεων, το υπουργείο Εργασίας προτείνει η μείωση των αποζημιώσεων να μην είναι 50% αλλά 30%, Αυτό σημαίνει ότι από 24 μισθούς που παίρνει σήμερα το ανώτερο ως αποζημίωση ένας εργαζόμενος να πάει στους 17 μισθούς (30%), ενώ η τρόικα ζητά 12 μισθούς (50%).

Παράλληλα, η τρόικα επιμένει στον περιορισμό κατά 50% του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης από 6 μήνες που είναι σήμερα στους 3 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τριετιών, η κυβερνητική θέση είναι ξεκάθαρη και δεν αποδέχεται κατάργηση τους, ωστόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% το σενάριο που εξετάζεται είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση των τριετιών τίθεται από την τρόικα μέσω της θεσμοθέτησης του εθνικού μισθού.

Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα, που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση, θα αντικατασταθούν από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχύει μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο και τους συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013.

Παράλληλα σε ότι αφορά τον χρόνο εργασίας και την 6ήμερη εργασία χωρίς την καταβολή υπερωρίας ή την παροχή ρεπό εκ μέρους του εργοδότη, η ελληνική πλευρά θέτει όρους όπως: ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να μην ξεπερνά τις 40 ώρες και να διατηρηθεί η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Στο θέμα αυτό η τρόικα ζητά για να ενισχυθεί η ελαστικότητα της εργασίας, μέσα στα πλαίσια της εργασίας εβδομαδιαίως, επιτρέποντας μια συμβατική (η αμοιβαία συμφωνημένη) βάση:

1) Συμφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις

2) Επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς

3) Τίθεται πάλι το ελάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες

4) Η συνεχής 15νθημερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα.
real.gr