Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πέφτουν κεφάλια για το "ντου" στο Πεντάγωνο

Σε ζωντανή σύνδεση το πανελλήνιο, και όχι μόνο, παρακολούθησε χθες ομάδα διακοσίων διαδηλωτών να «γκρεμίζει τα τείχη» του Στρατοπέδου Παπάγου, όπου εδράζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή «η καρδιά και το μυαλό της άμυνας της χώρας μας», να φθάνει ανενόχλητη μέχρι την είσοδο του κτιρίου απειλώντας να μπει μέσα και εκεί έντρομος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την ντουντούκα στο χέρι να προσπαθεί να τους πείσει να αποχωρήσουν.

Ο ίδιος δέχεται προπηλακισμούς, αποχωρεί και την ίδια στιγμή από το εσωτερικό του υπουργείου εμφανίζεται διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να προστατεύσει το Πεντάγωνο.

Πρωτοφανή επεισόδια χθες το πρωί στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Περίπου διακόσιοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έκαναν ντου στο Πεντάγωνο καθώς ξήλωσαν με τα χέρια τους το ρολό που καλύπτει την πύλη επί της Μεσογείων και έφτασαν στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου του ΓΕΕΘΑ.

Οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά, οι οποίοι ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, έπιασαν την ασφάλεια εντελώς στον ύπνο καθώς μόλις δύο αστυνομικοί προσπαθούσαν να σταματήσουν δεκάδες εργαζομένους όταν αυτοί μπούκαραν στο υπουργείο. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι την προστασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέλαβαν τα ΜΑΤ που έφτασαν με 20 λεπτά καθυστέρηση.
Ο
ι διαδηλωτές έφθασαν στις σκάλες του υπουργείου και απειλούσαν να μπουν μέσα! Τότε εμφανίσθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος με μια ντουντούκα των διαδηλωτών προσπαθούσε να πείσει τους εισβολείς να φύγουν. Η «διαπραγμάτευση» διήρκησε δέκα λεπτά και αφού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε ακούσει τα εξ αμάξης από τους διαδηλωτές αποχώρησε.

Εκείνη τη στιγμή από την είσοδο του υπουργείου εμφανίσθηκαν αστυνομικοί των ΜΑΤ και άάρχισαν συμπλοκές στον προαύλιο χώρο του υπουργείου! Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.

«Θα πέσουν κεφάλια»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι αποφασισμένη να «κόψει» τα κεφάλια εκείνων των αξιωματικών που θα κριθούν υπεύθυνοι για την εισβολή πολιτών στην «καρδιά της άμυνας της χώρας».

Πολιτικοί και αξιωματικοί τονίζουν πως ήταν λάθος η κίνηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου να κατέβει στο προαύλιο του Στρατοπέδου Παπάγου για να καθησυχάσει τους διαδηλωτές. Ομως από το Μαξίμου άφησαν να διαρρεύσει χθες ότι θα αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει υπουργό, δύο υφυπουργούς, γενικό γραμματέα και στρατοπεδάρχη, οι οποίοι και θα έπρεπε να είχαν αναλάβει δράση. «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν είχε καμία δουλειά να πείσει τους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να αποχωρήσουν» τονίζουν κάποιοι αξιωματικοί. Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι οι ναυτεργάτες είχαν προαναγγείλει από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου τη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Λόγω των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από τον απόπλου του ελληνικού στόλου για τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται στο θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Φάληρο. Θα έπρεπε όμως ένας από τους δύο υφυπουργούς να βρισκόταν στο Πεντάγωνο.

Ο υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης είχε συνεννοηθεί με το σωματείο των εργαζομένων να συναντηθούν και κατά συνέπεια γνώριζε ότι από την 1η Οκτωβρίου οι ναυτεργάτες του Σκαραμαγκά είχαν τονίσει σε ανακοίνωσή τους ότι «θεωρούν εμπαιγμό το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν λάβει το βοήθημα που τους υποσχέθηκε πριν λίγο καιρό η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Μάλιστα την Τετάρτη ο κ. Ελευσινιώτης είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο των εργαζομένων Β. Καρακίτσιο και είχαν συμφωνήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες στις 10.00 το πρωί στο πλαίσιο της κινητοποίησης των ναυτεργατών έξω από την πύλη του Πενταγώνου επί της οδού Μεσογείων.

Και επιπλέον η στρατιωτική ηγεσία θα έπρεπε να θυμόταν τι είχε συμβεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 πάλι στο Πεντάγωνο και να είχε λάβει μέτρα ώστε να προστατευθεί ο θεσμός του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος χθες υπέστη πλήγμα με τους προπηλακισμούς και τις ύβρεις διαδηλωτών και όλα αυτά σε ζωντανή σύνδεση.

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός για τα επεισόδια

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν χθες το πρωί υπεύθυνος για τα αστυνομικά μέτρα έξω από το ΥΕΘΑ, όταν μπούκαραν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι είναι έξι μήνες απλήρωτοι.

Επειτα από τον σάλο που ξέσπασε μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησε ευθύνες για την εισβολή των απλήρωτων εργατών του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά στο ΥΕΘΑ. Χθες το απόγευμα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για τα μέτρα, ενώ παράλληλα διατάχτηκε σε βάρος του ΕΔΕ.

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χθες το βράδυ εκατοντάδες άτομα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και άτομα που πήγαν στο σημείο για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες, βρίσκονταν έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν κι άλλα επεισόδια, καθώς οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο.
Espressonews.gr