Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Οι άνθρωποι δεν είναι γυμνοί αριθμοί

Σαμαράς: Οι άνθρωποι δεν είναι γυμνοί αριθμοίΤο μήνυμα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να αποτελεί μια «τιμωρία» που επιβάλλεται έξωθεν, έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση για τα 125 χρόνια της International Herald Tribune,

στο Παρίσι. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ως καταστροφικό για όλους.

H δημοσιονομική πειθαρχία «είναι μια βασική αρετή που αποκαθιστά την υπερηφάνεια στην κοινωνία συνολικά» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι «κανείς δεν έχει υπερηφάνεια, όταν εξαρτάται από τους δανειστές του για να βγάλει το μήνα».

Ο πρωθυπουργός, που μίλησε στην εκδήλωση κυρίως για το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έδωσε προσοχή στη διάσταση της ανταγωνιστικότητας από τότε που εντάχθηκε στην Ευρώπη και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Σημείωσε ότι και άλλες χώρες στην ΕΕ είχαν πέσει θύματα της αυταπάτης ότι η ποσοτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με αναδιανεμητικές πολιτικές, αρκούσε για να εγγυηθεί την ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, τις τελευταίες δεκαετίες άλλες περιοχές του κόσμου έκαναν την αποφασιστική στροφή προς την ανταγωνιστικότητα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει μια παγίδα.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά ή γυμνοί αριθμοί. Οι πολιτικοί είναι ίσως αναλώσιμοι. Η δημοκρατία όμως δεν είναι. Οι στρεβλώσεις της αγοράς και η κρατική γραφειοκρατία θα πρέπει να καταπολεμηθούν. Η κοινωνική συνοχή όμως πρέπει να διατηρηθεί», τόνισε ο κ.Σαμαράς.
Ακόμη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση η προοπτική εξόδου από την ευρωζώνη.

Για μας, η εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση για να κερδίσει η χώρα ακαριαία σε ανταγωνιστικότητα «δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σημείωσε μάλιστα ότι εάν οι έβγαινε η χώρα από το ευρώ, οι Έλληνες, που έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία «θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Επισήμανε, δε, ότι «μόλις έφευγε ένα κράτος-μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο «αδύναμο κρίκο». Κανείς δε γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς...» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, που σημείωσε την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα έχει αναστρέψει ήδη την πορεία της» και εξεφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Δεν μιλάμε για νέο «κούρεμα»

Προέβλεψε, δε, «σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το τούνελ, κάνοντας ειδική αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στοχεύει να προχωρήσει πολύ περισσότερο από αυτές που ζητάει το μνημόνιο, γιατί η χώρα διαθέτει μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη κρατική περιουσία.

Παράλληλα, επισήμανε την απόλυτη ανάγκη που έχει η χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και επομένως για την επόμενη δόση, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει χρέος 8,9 δισ. στις επιχειρήσεις.

Εξήγησε, επίσης, ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε να περιορισθεί το χρέος των ελληνικών ομολόγων προς την ΕΚT και να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, όπως έγινε στην Ισπανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πρόσθεσε: «Εμείς δεν μιλάμε, πάντως, για κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι κρατικοί πιστωτές».
 
Η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, η διευθύντρια της εφημερίδας, Alison Smale, έθεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.
Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι υπάρχει απίστευτη συρροή μεταναστών στη χώρα αφού σε σύνολο 11 εκατ. κατοίκων οι λαθρομετανάστες υπολογίζονται στο ενάμισι εκατομμύριο. «Στην Ελλάδα, όμως, είναι σαν όμηροι, αφού στην ουσία αλλού θέλουν να πάνε», ανέφερε.

«Κάθε πρωί έχω να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα, πράγμα που δεν έχουν άλλοι ηγέτες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εάν προσθέσεις στην οικονομική κρίση την αστάθεια, δημιουργείς ένα θανατηφόρο μίγμα, γι' αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτό το θέμα».
Στο ερώτημα της κ. Smale εάν είναι σίγουρος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα μπορέσει να ανταποκριθεί, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μια από τις σκέψεις των εξτρεμιστών είναι ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Αστυνομία.

«Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», τόνισε. «Στην Ευρώπη υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και επάνω σε αυτήν θα πρέπει να κτίσουμε.

Εμείς θα σεβασθούμε αυτά που έχουμε υπογράψει, αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να σεβασθεί την αρχή της αλληλεγγύης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ethnos