Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Δραματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου

Σαμαράς - Βενιζέλος προσπαθούν να συμβιβάσουν τις διαφορές στα εργασιακά με την τρόικα - Η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση του προγράμματος παρά τις διαφωνίες.
Προσπάθεια επίλυσης της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόικας αλλά και της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να τις αποδεχτεί, συμφώνησαν να καταβάλλουν από κοινού οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.

Οι δύο αρχηγοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά χθες το βράδυ και συμφώνησαν να κινητοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν ώστε να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αν το πετύχουν αυτό θα δώσουν διέξοδο και στον κ. Φ. Κουβέλη για να ψηφίσει τα μέτρα. Ωστόσο, αποφάσισαν να μην κρύψουν στη συνεδρίαση του Euro Working Group στο οποίο παρίσταται ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου, τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι οποίος είναι και ουσιαστικές και πολιτικές. Παρά ταύτα θα επισημανθεί ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κ. Τσακλόγλου, ενδεχομένως να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικοινώνησε και με τον πρέοδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο ώστε να διερευνήσει τις διαθέσεις του απέναντι στις προτάσεις της τρόικας και να δει τι περιθώρια συμβιβασμών υπάρχουν.

Νωρίτερα, συνομίλησε με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος του. «Υπ´ αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να ψηφίσω τα εργασιακά», φέρεται να είπε στον κ. Βενιζέλο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ξανά το θέμα στην περίπτωση που υπάρξουν βελτιώσεις.

Από ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος δεν έχει ακυρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ανέλαβε έναν μεσολαβητικό ρόλο ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση
και ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να πιέσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για ουσιαστικές βελτιώσεις. Η στάση της ΔΗΜΑΡ, πάντως, ήδη προκαλεί εντονότερη αναστάτωση στις ΚΟ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και προβληματισμό στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.
tovima.gr