Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

10 τρόποι για να χαμογελάσεις ξανά!

Άγχος για τα οικονομικά, αγωνία για την επιβίωση, στρες στη δουλειά, πίεση από την καθημερινότητα…

Βρες το χαμένο σου χαμόγελο και βάλε στοπ στη μιζέρια με 10 απλούς τρόπους!....

1. Ξέσπασε να ξελαφρώσεις

Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να κλάψεις, κάνε το! Είναι πολύ προτιμότερο από το να καταπιέζεις τη στενοχώρια που νιώθεις μέσα σου. Μόλις ξεσπάσεις, θα ηρεμήσεις και μετά θα τα βλέπεις όλα λιγότερο δραματικά – το ουράνιο τόξο βγαίνει μόνο μετά τη καταιγίδα!

2. Μίλα με έναν δικό σου άνθρωπο

Όταν έχεις τις «στραβές» σου, σήκωσε το τηλέφωνο, ή ακόμα καλύτερα συνάντησε, έναν καλό σου φίλο και μοιράσου μαζί του το πρόβλημα που σε απασχολεί. Μην επιλέξεις το email, τα sms ή το chat στο facebook. Το άκουσμα της φωνής ενός ανθρώπου που αγαπάς και σε αγαπάει, θα σου δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα και θα σε κάνει να νιώσεις πιο δυνατή.

3. Κάνε μια βόλτα κοντά στη φύση

Αντί να κάθεσαι μόνη στο σπίτι, ή μπλοκαρισμένη μπροστά στον υπολογιστή σου, επειδή δεν σου κατεβαίνει καμιά ιδέα, βγες έξω, πήγαινε σε ένα πάρκο ή σε μια παραλία, και άρχισε να περπατάς πάνω-κάτω, εισπνέοντας βαθιά τον αέρα. Εστίασε το βλέμμα σου στη φύση, αφουγκράσου τους ήχους της. 10-15 λεπτά είναι αρκετά για να καλμάρεις τα νεύρα σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου.

4. Κάνε κάτι που σου αρέσει πολύ

Τι σ αρέσει να κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο; Να διαβάζεις; Να μαγειρεύεις; Να ασχολείσαι με την κηπουρική; Να χαζεύεις στην τηλεόραση; Να σερφάρεις στο διαδίκτυο; Να ξεφυλλίζεις περιοδικά; Να χορεύεις; Να πηγαίνεις βόλτα με το ποδήλατό σου; Να χουζουρεύεις στο κρεβάτι σου; Να κάνεις window shopping; Να παίζεις μπιρίμπα; Τι;;; Ότι και αν είναι αυτό, μην το αναβάλλεις. Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.

5. Βρες ένα χόμπι

Σε περιόδους που η διάθεσή σου είναι πεσμένη, το να ξεκινήσεις μια καινούρια δραστηριότητα -έστω μια φορά την εβδομάδα- θα σου φτιάξει το κέφι και θα σε κάνει να αφήσεις στην άκρη του μυαλού σου τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το νέο σου χόμπι μπορεί να σε ωθήσει να διοχετεύσεις περισσότερη ενέργεια για να γίνεις καλή σε αυτό και έτσι να «ανέβεις» ψυχολογικά.

6. Συγχώρεσε τον εαυτό σου

Αν κάτι που έχεις κάνει και το έχεις μετανιώσει αλλά εξακολουθεί να σε ταλαιπωρεί, χρειάζεται να το αποτινάξεις από πάνω σου! Βρες μια στιγμή μέσα στην ημέρα σου ώστε να σκεφτείς και να καταγράψεις τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια. Δώσε ύστερα στον εαυτό σου άφεση αμαρτιών, σκίζοντας το χαρτί, και υποσχέσου ότι δεν θα το κάνεις ποτέ ξανά. Αυτή και μόνο η υπόσχεση σίγουρα θα μπορέσει να σε ανακουφίσει.

7. Ανταπόδωσε μια παλιά χάρη

Αν κάποιος φίλος, συνάδελφος, γείτονας έκανε για σένα κάτι παλαιότερα, δεν είναι αργά να του το ανταποδώσεις. Φτιάξτε ένα κέικ να προσφέρεις στο συνεργάτη σου στο γραφείο, ή πάρε μια γλάστρα με λουλούδια για το μπαλκόνι του γείτονά σου. Όταν δεις την ευχαρίστηση των άλλων στα μάτια τους, θα νοιώσεις αυτόματα πολύ καλύτερα γνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτό οφείλεται σε σένα!

8. Φτιάξε μια λίστα με όλα τα καλά που υπάρχουν στη ζωή σου


Όταν το μυαλό σου είναι κολλημένο στα κακώς κείμενα, ξεχνάς ότι καλό υπάρχει στη ζωή σου, και τα βλέπεις όλα μαύρα, με αποτέλεσμα να μαυρίζεις ακόμα περισσότερο. Όμως αποκλείεται να μην υπάρχουν στη ζωή σου και καλά πράγματα. Πρώτα-πρώτα η υγεία σου. Ένας ή περισσότεροι αγαπημένοι άνθρωποι. Ο σκύλος, η γάτα σου, οι γλάστρες με τα λουλούδια που φύτεψες μόνη σου. Μια δραστηριότητα που αγαπάς. Κάτι σημαντικό που έχεις καταφέρει. Κάτι καλό που κάποιος κάποτε έκανε για σένα. Και ίσως πολλά-πολλά άλλα. Κατάγραψέ τα στο χαρτί και διάβαζέ τα ξανά και ξανά.

9. Γράψε στο ημερολόγιο σου

Αν η λίστα με τα καλά που υπάρχουν στη ζωή σου είναι πολύ μικρή ή κενή, τότε ξεκίνα να αποτυπώνεις στο χαρτί όλες τις μαύρες σκέψεις σου και όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το μυαλό σου. Και μόνο το ότι μπαίνεις στη διαδικασία να τα εντοπίσεις και να τα καταγράψεις θα σε ανακουφίσει, και όχι μόνο... Θα σου ανάψει και το πράσινο φως για να αρχίσεις να βρίσκεις μια-μια τις λύσεις σε ότι σε μπερδεύει και σε χαλάει.

10. Βάλε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους

Προσπάθησε να «κόψεις» σε κομματάκια τους μεγάλους και μακροπρόθεσμους στόχους σου, δημιουργώντας έτσι πολλούς μικρότερους και πιο εφικτούς. Αυτό θα σε κάνει να μη βλέπεις μπροστά σου το βουνό, αλλά μόνο μια ανηφόρα. Να θυμάσαι ότι το κυνήγι μεγαλεπήβολων στόχων συνοδεύεται συχνά από ταλαιπωρία, κόπο και άγχος καθώς οι ενδιάμεσες αποτυχίες μέχρι να τους φτάσουμε μάς «ρίχνουν» και καταλήγουμε να έχουμε άσχημη διάθεση σε μόνιμη βάση. Η «κατάκτηση» από την άλλη, κάθε μικρού στόχου που θα πετυχαίνεις, θα σου προσφέρει ικανοποίηση, θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα σε κάνει να αισθάνεσαι όλο και πιο σίγουρη, ότι θα πετύχεις και τους υπόλοιπους.