Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τράπεζες αντιδρούν: Ζητούν αναμόρφωση του Νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην αλλαγή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επεξεργάζονται οι τράπεζες και ετοιμάζονται να τις καταθέσουν στην κυβέρνηση.



Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι τράπεζες δίνουν έμφαση σε δύο σημεία του νόμου και τα οποία θα ζητήσουν τροποποιήσεις.

Πρώτον, ζητούν να αλλάξει η "απαγόρευση" καταβολής δόσης από τη στιγμή που γίνεται η αίτηση στο δικαστήριο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως ισχύει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να ζητήσουν να υπάρχουν πληρωμές από πλευράς του δανειολήπτη, έστω και σε μικρότερο ποσό από την κανονική δόση.

Ένα δεύτερο αίτημα των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετίζεται με τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων. Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να ζητήσουν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Σήμερα ο νόμος Κατσέλη όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές στην εφημερίδα, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία έχουν ξεπεράσει πλέον τις 150.000. Στο τέλος του 2011 είχαν κατατεθεί περί τις 7.550 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των τραπεζών και είχαν εκδικαστεί μόλις 400.

News247