Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τηλεσκόπιο ακτίνων Χ φωτογραφίζει σουπερνόβα

Τηλεσκόπιο ακτίνων Χ φωτογραφίζει σουπερνόβα Όταν πριν από περίπου 400 χρόνια ο γνωστός αστρονόμος Johannes Kepler παρατήρησε για πρώτη φορά ένα νέο άστρο στον ουρανό, δεν γνώριζε ότι αυτό που έβλεπε ήταν στην πραγματικότητα τα απομεινάρια ενός άστρου που εξερράγη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα.

Η σουπερνόβα, ό,τι απέμεινε από την έκρηξης ενός άστρου δηλαδή, βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου αλλά μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν με ακρίβεια την τοποθεσία της.

Με τα δεδομένα που συνέλεξαν από το παρατηρητήριο του Chandra όμως, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, αποκαλύφθηκε η δομή και το μέγεθος της έκρηξης, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζαν.

Έπειτα από περίπου 200 ώρες παρακολούθησης, οι επιστήμονες συνέθεσαν μια εικόνα του Kepler η οποία δείχνει πως ακόμα και χιλιάδες χρόνια μετά την έκρηξη, ύλη και ακτίνες Χ διασκορπίζονται στο διάστημα σε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός από το αρχικό σημείο της έκρηξης.



Χρησιμοποιώντας τα νέα δεδομένα που συνέλεξαν από το παρατηρητήριο ανακάλυψαν ακόμα πως η απόσταση που μας χωρίζει από το πρώην άστρο είναι πάνω από 23.000 έτη φωτός, με τη μέση απόσταση από τα απομεινάρια της έκρηξης να απέχουν 18.000 έτη φωτός από τον πλανήτη μας.

«Καθώς επεκτείνεται η σουπερνόβα, δίνει την δυνατότητα στους επιστήμονες να την παρατηρήσουν καλύτερα, αυξάνοντας λίγο περισσότερο τις γνώσεις μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του παρατηρητηρίου.

 
 
newsbeast.gr