Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αντιδράσεις Πενταγώνου για το βιβλίο με θέμα την επιχείρηση Μπιν Λάντεν

Με νομικές κυρώσεις απειλεί το Πεντάγωνο το συγγραφέα του βιβλίου που πραγματεύεται την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ένα αντίγραφο από το έργο του πρώην στρατιώτη, μέλους των επίλεκτων ομάδων καταδρομών του Αμερικανικού Ναυτικού, εξετάζεται τώρα από τους επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελικά στο περιεχόμενο του περιέχονται απόρρητες πληροφορίες αναφορικά με την επίμαχη στρατιωτική επιχείρηση.

Το βιβλίο του Mark Owen (αυτό είναι το ψευδώνυμο με το οποίο υπογράφει ο συγγραφέας) δεν έχει λάβει ακόμα την άδεια τις έκδοσης του από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, ούτε είχε ελεγχθεί μέχρι πρόσφατα από υπεύθυνους της Αμερικανικής κυβέρνησης . Σύμφωνα και με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, για τη θητεία του στο ναυτικό ο πρώην στρατιώτης είχε υπογράψει δύο συμφωνίες, με τις οποίες δεσμεύονταν να μην διαδώσει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Σήμερα το Πεντάγωνο εξετάζει τον ενδεχόμενο ο Owen να παρενέβη τους όρους των συμφωνιών και προειδοποιεί πως θα κινηθεί νομικά εναντίον και όσων άλλων ενδεχομένως συνέβαλαν στη «διαρροή» απόρρητων πληροφοριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο συγγραφέας ίσως και να μην είναι ο μόνος «ένοχος» στην υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανόν, ο ίδιος να ήθελε να κυκλοφορήσει το βιβλίο του ανώνυμα. Ωστόσο, η ταυτότητα του με το όνομα Matt Bissonnette έγινε γρήγορα γνωστή και επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο Reuters.

Μερικά αντίτυπα του βιβλίου, πριν ακόμα αυτό κυκλοφορήσει επισήμως, είχαν φτάσει και στα χέρια ανθρώπων που εργάζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως αναφέρουν, στις σελίδες του βιβλίο υπάρχει η πληροφορία ότι, τη στιγμή του θανάτου του, ο άοπλος Λάντεν σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, καθώς κοιτούσε έξω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας του, στην «κρυψώνα» του στο Πακιστάν.

Μετά από την ευρεία διάδοση του ζητήματος γύρω από την κυκλοφορία του βιβλίου, με τίτλο «Μια δύσκολη ημέρα», ο συγγραφέας δέχεται τώρα απειλές για τη ζωή του. Μια επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης Αλ Κάιντα δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα τη φωτογραφία και το πραγματικό όνομα του πρώην στρατιώτη, αποκαλώντας τον «το σκυλί που δολοφόνησε τον ¨Οσαμα».