Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Νηρέας: Ενισχυμένα τα κέρδη του εξαμήνου



Στα 1,8 εκατ. ευρω, ενισχυμένα κατά 1,6 εκατ. ευρώ, διαμπορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Νηρέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012... ενώ τα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής ανήλθαν στα 1,9 εκατ. ευρώ (0,0302 ευρώ ανά μετοχή).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι σημαντικά διότι επετεύχθηκαν παρά την κατά 15% άνοδο του κόστους των πρώτων υλών, η οποία προήλθε τόσο από την ανάκαμψη των τιμών τους όσο και από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (οι πρώτες ύλες τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ).

Οι πωλήσεις στις νέες αγορές (χώρες εκτός ΕΕ) συνέχισαν να αναπτύσσονται δυναμικά (+28%) συμβάλλοντας στην άνοδο των εξαγωγών στα € 76 εκ.

Οι συνολικές πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στα €97,6 εκ. Οι πωλήσεις ψαριών αυξήθηκαν στα €79,5 εκ., ενώ η μέση τιμή βελτιώθηκε περαιτέρω κατά 2,7% λόγω καλύτερου προϊοντικού μίγματος.

Η έμφαση σε πρωτοβουλίες αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους αντιστάθμισε πλήρως το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών και βελτίωσε τα λειτουργικά περιθώρια και τα καθαρά κέρδη.

Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων (EBITDA προ επίδρασης βιολογικών αποθεμάτων) αυξήθηκαν σε € 13,9 εκ., έναντι € 11,4 εκ. το εξάμηνο του 2011.

Επιπλέον, οι ταμειακές ροές μετά τις λειτουργικές δραστηριότητες και τις κεφαλαιακές επενδύσεις (free cash flow) ενισχύθηκαν στα €6 εκ. λόγω της έμφασης στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

· Αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού

o Τον Ιούλιο του 2012, αναδιαρθρώθηκε μέρος του τραπεζικού δανεισμού με την τριετή επιμήκυνση του μετατρέψιμου ομολογιακού, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007, έως τον Ιούλιο του 2015.

· Αριθμός μετοχών και ίδιες μετοχές

o Το Φεβρουάριο του 2012, ο αριθμός των μετοχών αυξήθηκε κατά 20.638 μετοχές από τη μετατροπή 9.518 ομολογιών αξίας € 92.991 (από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαιρείται σε 63.652.283 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,34 εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες.

o Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενέκρινε τη δυνατότητα απόκτησης μέχρι 6.365.228 ιδίων μετοχών (το 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) για το διάστημα των επομένων 24 μηνών με κατώτατη τιμή €0,15 και ανώτατη τιμή €2.

Ο Κ. Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε:

«Στην αρχή του έτους είχαμε δεσμευθεί ότι θα επιδιώκαμε την αύξηση των εξαγωγών μας στις νέες αγορές, τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους, αλλά και την προσεκτική διαχείριση των ταμειακών μας ροών. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου πιστοποίησαν ότι πάνω σ’ αυτούς τους στόχους δουλέψαμε όχι μόνο εντατικά, αλλά και αποτελεσματικά.

Βελτιώσαμε τη λειτουργική μας κερδοφορία, παρά τις σημαντικές αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν στο μέτωπο των πρώτων υλών. Αυξήσαμε τις ήδη υψηλές εξαγωγές μας, διευρύνοντας την παρουσία μας στις νέες αγορές-χώρες. Καταφέραμε όχι μόνο να περιορίσουμε τον καθαρό τραπεζικό μας δανεισμό, λόγω των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών που σημειώσαμε, αλλά και να μετακυλήσουμε χρονικά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του συνολικού μας δανεισμού.

Αναμφίβολα, προς την ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για τις επιδόσεις μας το 2012, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες της οικονομίας.

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας προσφέρει ήδη πολλά στην ελληνική οικονομία: θέσεις εργασίας, φόρους, εξαγωγές, ενίσχυση της περιφέρειας, κ.λπ. Και επιπλέον, αν τύχει και της ανάλογης προσοχής από την Πολιτεία, έχει όλες τις δυνατότητες να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα κατά τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας έναν από τους σημαντικούς βραχίονες για την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

Κύρια σημεία ανά τομέα

o Οι πωλήσεις των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας (ψάρια, γόνος και άλλα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες) ανήλθαν στα €87,1 εκ. έναντι €85,4 εκ. το εξάμηνο του 2011. Οι όγκοι πωλήσεων ψαριών παρέμειναν σταθεροί στους 15,1 χι. τόνους.

o Οι πωλήσεις των ιχθυοτροφών ανήλθαν σε €4,1 εκ., σημειώνοντας μείωση €1,3 εκ., καθώς περισσότερες τροφές χρησιμοποιούνται για ιδία κατανάλωση.

o Οι πωλήσεις των αγρο-πτηνοτροφικών προϊόντων (διατίθενται μέσω της 100% θυγατρικής KEGOagri) και των εξοπλισμών ανήλθαν σε €6,4 εκ., και ήταν αυξημένες κατά € 0,2 εκ.

o Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ανήλθαν σε € 76 εκ. (αύξηση 2%) και αντιστοιχούν στο 78% των συνολικών πωλήσεων. Οι πωλήσεις σε νέες αγορές (χώρες εκτός ΕΕ) σημείωσαν δυναμική ανάπτυξη 28% και ανήλθαν σε € 16,7 εκ. που αντιστοιχεί στο 17% των συνολικών πωλήσεων έναντι 13% το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Επενδύσεις και ρευστότητα

o Οι καθαρές επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό ανήλθαν σε €2,1 εκ. έναντι € 2,4 εκ. το εξάμηνο του 2011, λόγω της συνεχιζόμενης συγκέντρωσης των μονάδων του Ομίλου σε μεγάλα παραγωγικά κέντρα.

o Οι επενδύσεις σε θυγατρικές μειώθηκαν σε €0,1 εκ. έναντι € 1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
o Στις 30 Ιουνίου 2012, ο τραπεζικός δανεισμός ήταν € 240,1 και τα μετρητά €21,6 εκ.
Αντίστοιχα, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €5,9 εκ και ήταν €218,6 εκ.

Προοπτικές

o H παγκόσμια ζήτηση για τα κύρια προϊόντα του Ομίλου, το λαβράκι και την τσιπούρα, παραμένει ανθεκτική.
o Η μέση τιμή της τσιπούρας και του λαβρακίου αναμένεται να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
o Οι τιμές των πρώτων υλών για τις ιχθυοτροφές και το κόστος μεταφορών αναμένεται να είναι αυξημένες το 2012.
o Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις πωλήσεις ψαριών καθώς το 90% της παραγωγής ψαριών που παράγει ο Όμιλος εξάγεται. Αν και είναι δύσκολο να αξιολογηθούν οι πραγματικές συνέπειες του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην Ευρώπη, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας λαβρακιού και τσιπούρας, όπως και ο κλάδος τροφίμων, θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από άλλους κλάδους,

Πηγή : capital.gr