Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Τη δεκαετία του 80 ήταν ένα χωριό φάντασμα. Σήμερα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης!

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, η Βάθεια σαν χρονοκάψουλα σου προσφέρει ένα ανεκτίμητο ταξίδι στο παρελθόν με το ασύλληπτο τοπίο και την μοναδική αρχιτεκτονική της.


Σε περασμένες εποχές οι κάτοικοι της υπερασπίστηκαν την γη τους δημιουργώντας αυτά τα εκπληκτικά πυργόσπιτα, που στην Μάνη τα αποκαλούν δυναμάρια (είναι συγκινητικό ότι και τις γυναίκες της κάθε οικογένειας, τις λένε επίσης δυναμάρια γιατί κάθε μία είναι και ο πύργος του σπιτιού).


Η Βάθεια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδοσιακά χωριά και σίγουρα το πιο φωτογραφημένο σε ολόκληρη τη Μάνη. Μαζί με το εκπληκτικό Λιμένι αποτελούν τους πρεσβευτές της Μάνης.


Απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, προσφέροντας υπέροχη θέα στη Μεσόγειο. Ολόκληρος ο οικισμός, αναγνωρίζεται ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής του 18ου και του 19ου αιώνα, της εποχής που χτίστηκαν οι περισσότεροι από τους πύργους της Βάθειας.


Οι πύργοι είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα. Τα γνωστά πυργόσπιτα, είναι διώροφα ή τριώροφα πέτρινα κτίσματα, σε άλλες περιοχές της Μάνης μπορεί να έχουν και περισσότερους ορόφους, τα οποία διαθέτουν πολύ μικρά και χαρακτηριστικά παράθυρα.


Αυτά χρησίμευαν κυρίως ως πολεμίστρες πίσω από τις οποίες οι κάτοικοι και υπερασπιστές του πύργου και της περιοχής οχυρώνονταν ενάντια σε εισβολείς όπως οι Τούρκοι ή ακόμα και οι πειρατές.


Επιπλέον, αρκετοί διέθεταν και ζεματίστρες για την αποτροπή εισόδου από τη πόρτα του πύργου.


Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργούσε ένα απόρθητο τείχος προστασίας το οποίο με το καιρό αποτέλεσε το φόβητρο κάθε επίδοξου κατακτητή.


Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα πάντως τη Βάθεια την χτύπησε ένας εχθρός που αποδείχθηκε δυνατότερος από τους μέχρι τότε εισβολείς και κατάφερε μέχρι το 1980 να την έχει σχεδόν ερημώσει.


Η αστυφιλία οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις αλλά ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΤ και την αναστήλωση αρκετών πυργόσπιτων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, κάποια πράγματα δεν χάθηκαν τελείως.


Η κίνηση αυτή λοιπόν όχι μόνο διέσωσε κάποιους καλοδιατηρημένους ή ετοιμόρροπους πύργους της Βάθειας αλλά έφερε στην επιφάνεια την ξεχασμένη μέχρι τότε πανέμορφη αυτή γωνιά της Λακωνικής Μάνης.


Η Βάθεια αποτελεί την ανέγγιχτη και «άγρια» ομορφιά της Μάνης.










Πηγή: dinfo