Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Πρόκληση Άγκυρας: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε μικρά νησιά του Αιγαίου

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στέλνει μήνυμα προειδοποίησης προς την Αθήνα για "μη κατοίκηση διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο".

Η Άγκυρα αναφέρει πως δεν κατονομάστηκαν οι βραχονησίδες και τα μικρά νησιά που η ελληνική πλευρά προτίθεται να κατοικήσει και επαναφέρει τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε "διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς".

"Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει έργα για να καταστούν κατοικήσιμα 28 μικρά νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά, δεν μας είπε τα ονόματα των νησιών. Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν θα ανεχτούμε de facto συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την ελληνική πολιτική σε αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς", αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.


Πρόκειται για απάντηση στο έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, με το οποίο είχε προαναγγείλει σχέδιο κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.

"Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους", ανέφερε ο ίδιος στη Βουλή.

"Στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.", συνέχιζε.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αυτή τη στιγμή το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου. Ο εταίρος θα συμμετάσχει στη εν λόγω δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας-Κύπρου.

Πηγή: news247