Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Σε ηγέτη του «αντιαμερικανικού κόσμου» αναδεικνύεται ο Β.Πούτιν

Φλερτ Ρωσίας και Αιγύπτου, που θυμίζει εποχές Νάσερ

Ραγδαία ανάπτυξη των ρωσο-αιγυπτιακών σχέσεων σηματοδοτούν οι συνομιλίες, που είχαν σήμερα οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη θερινή κατοικία του Ρώσου ηγέτη στο Σότσι.

Σύμφωνα με τον Β.Πούτιν, εκτός από την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και τη σύμπτωση σε μια σειρά διεθνή ζητήματα, που απομάκρυναν το Σίσι από την αμερικανική επιρροή, οι δύο χώρες συζητούν πλέον την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών με τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τελωνειακής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν και σύντομα Αρμενία, Κιργιζία) και Αιγύπτου.

Σταθερά προσανατολισμένη στις «οικονομικές μεθόδους προσέγγισης» η Μόσχα συνεχίζει την πολιτική των «επάλληλων κυκλικών συμμαχιών», ενδυναμώνοντας με ποικίλες διεθνείς ενώσεις τις χώρες, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προσέγγισης και συνεργασίας μαζί της και γενικότερα αναζητούν εναλλακτικούς και μη υποταγμένους στην αμερικανική κυριαρχία δρόμους ανάπτυξης.

Η προοπτική της ζώνης ελεύθερου εμπορίου συζητήθηκε ήδη στις αρχές Ιουλίου με τους στενότερους συμμάχους του Κρεμλίνου και πανηγυρικά προωθείται, καθώς η αναταραχή στις δυτικές αγορές και η εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία αυξάνει τις ταχύτητες προσέγγισής της με τους «ταλαντευόμενους συμμάχους» της, οι οποίοι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να υποστούν τη «δημοκρατική χειρουργική», που έχουν οραματιστεί κάποιοι εγκέφαλοι στην Ουάσιγκτον.

Ο γαλουχημένος ενπολλοίς με «νασερικά ιδανικά» στρατός της Αιγύπτου, φαίνεται πως αποτέλεσε μια ακόμη έκπληξη στη σκακιέρα της Μεσογείου, την οποία δεν είχαν υπολογίσει στην Ουάσιγκτον και ο Β.Πούτιν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρέμβασή του ο Ρώσος ηγέτης θύμισε τη συνεργασία με την ΕΣΣΔ τις δεκαετίες 1950-1960, όταν Σοβιετικοί τεχνικοί έχτιζαν σημαντικότατα έργα υποδομών στην Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και το φράγμα του Ασουάν, ενώ χιλιάδες Αιγύπτιοι σπούδαζαν σε σοβιετικά πανεπιστήμια.

Πούτιν και αλ Σίσι συμφώνησαν φυσικά και επί του θέματος των ημερών, την αύξηση κατά 30 % από τη Ρωσία των σημερινών εισαγωγών της σε αγροτικά και διατροφικά προϊόντα από την Αίγυπτο. Κατά τους υπολογισμούς των ειδικών η αύξηση αυτή θα καλύψει το 50 % του κενού, που θα δημιουργηθεί σε εσπεριδοειδή, πατάτες και κρεμμύδια από τη διακοπή των εισαγωγών από την ΕΕ, επομένως η Μόσχα με ταχύτατες κινήσεις καλύπτει τις ελλείψεις της, ανασυγκροτώντας με ραγδαίους ρυθμούς και κάποιες από τις κλονισμένες συμμαχίες της ΕΣΣΔ στον Τρίτο, λεγόμενο και επί της ουσίας δυναμικά ανερχόμενο, κόσμο, στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και την Αφρική.

Σε κάποιο από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα δημιουργηθεί αιγυπτιακό διαμετακομιστικό κέντρο για την ταχύτερη μεταφορά των αιγυπτιακών αγροτικών προϊόντων στις ρωσικές αγορές, ενώ εντυπωσιακή είναι και η γκάμα των επικείμενων συνεργασιών, κατά τον Β.Πούτιν στους τομείς της ενέργειας, από τις συμβατικές της μορφές, έως και την πυρηνική τεχνολογία. Η ρωσική πετρελαϊκή «Λουκόιλ» ήδη εργάζεται στην αγορά της Αιγύπτου, ενώ τομέας, που αναμένεται να αναπτυχθεί είναι και οι κοινές εξορύξεις.

Όσο επιστρέφει η ειρήνη και η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τόσο θα αρχίσει να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών, που ήταν πέρυσι περίπου δύο εκατομμύρια και κάποτε είχε ξεπεράσει και τα τέσσερα.