Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Σφάλμα στο εργαστήριο οδηγεί σε νέα οικογένεια υλικών

Ως ερευνήτρια σε ένα εργαστήριο της IBM, η χημικός Ζανέτ Γκαρσία περνάει τις μέρες της αναμειγνύοντας και θερμαίνοντας χημικές ουσίες, αναζητώντας πιο ανθεκτικά και εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά. Πρόσφατα, ενώ ακολούθησε μια απλή συνταγή που απαιτούσε την ανάμειξη τριών συστατικών σε ένα δοχείο πειραμάτων, παρέλειψε κατά λάθος ένα στάδιο, αφήνοντας έξω ένα χημικό συστατικό. Επιστρέφοντας ύστερα από λίγο στον εργαστηριακό της πάγκο, διαπίστωσε ότι το δοχείο ήταν γεμάτο από ένα σκληρό άσπρο πλαστικό, το οποίο είχε εγκλωβίσει μέσα του μέχρι και τον αναδευτήρα.

H δρ Γκαρσία προσπάθησε να θρυμματίσει το μυστηριώδες υλικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, πήρε ένα σφυρί και έσπασε το δοχείο για να το απελευθερώσει. Αυτό το εργαστηριακό σφάλμα οδήγησε στην ανακάλυψη μιας νέας οικογένειας υλικών τα οποία είναι ασυνήθιστα σκληρά και ελαφριά, παρουσιάζουν αυτο-ιάσιμες ιδιότητες και μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν.

Τα δύο νέα αυτά ανθεκτικά πολυμερή θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογές στις μεταφορές. Εξαιτίας της ικανότητάς τους να ανακυκλώνονται, θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως επίσης και στη βιομηχανία για τη συσκευασία τεχνολογιών μικροηλεκτρονικής. Τα ευρήματα της IBM δημοσιεύθηκαν στο προηγούμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Science από την ερευνητική ομάδα της εταιρείας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.