Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Το Γερμανορωσικό Επιμελητήριο προειδοποιεί για μεγάλη ζημιά λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας


Germ-RussiaΟι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για δήθεν συμμετοχή της στα γεγονότα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις -οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι και μακροχρόνιες- στις γερμανικές βιομηχανίες, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση που υπέβαλε στη γερμανική κυβέρνηση το Γερμανορωσικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου.

Το πρακτορείο Reuters σε σχετικό ρεπορτάζ του υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο επιμελητήριο εκπροσωπεί τα συμφέροντα περίπου 800 γερμανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ενώ αναφέρει ότι η εμπιστευτική έκθεση «υπογραμμίζει την αυξημένη ανησυχία των γερμανικών επιχειρήσεων για την κρίση στην Ουκρανία», όπως γράφει η «Σύγχρονη Ρωσία».

Το Γερμανορωσικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου σημειώνει ότι οι Γερμανοί βιομήχανοι εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απόσχει από τις απαιτήσεις για αυστηρότερες κυρώσεις. Το Reuters αναφέρει επίσης ότι «οι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις θα οδηγούσαν σε μια κατάσταση όπου οι συμβάσεις θα πρέπει να δίνονται σε όλο και περισσότερες εγχώριες επιχειρήσεις, τα έργα θα αναβάλλονται ή θα καθυστερούν, από ρωσικής πλευράς, ενώ οι ρωσικές βιομηχανίες και οι πολιτικοί θα στραφούν προς την Ασία – και κυρίως στην Κίνα».

Το επιμελητήριο προειδοποιεί τις Αρχές του Βερολίνου ότι η απώλεια μεριδίου της αγοράς για τις γερμανικές και εν γένει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη Ρωσία ενδέχεται να είναι μακροπρόθεσμη και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις γερμανικές εταιρίες που είναι ανταγωνιστικές προς τις αντίστοιχες ρωσικές. Tέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η απώλεια των συμβάσεων με τους Ρώσους συνεργάτες και πελάτες μπορεί να επιφέρει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία και παράλληλα να εκθέσει τις γερμανικές εταιρίες στον κίνδυνο να καταβάλλουν μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση που διακόψουν τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με τους Ρώσους συνεργάτες τους.

crashonline.gr