Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ισόπαλο το πρώτο ντέρμπι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

ÁÈÇÍÁ-ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÓÁÌÁÑÁ  ÌÅ ÔÏÍ ÔÓÉÐÑÁ ÃÉÁ Ó×ÇÌÁÔÉÓÌÏ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ.(EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)Χωρίς καθαρούς νικητές και ηττημένους από τα κόμματα που συνθέτουν τον πυρήνα του πολιτικού σκηνικού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη) έληξε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οι λογαριασμοί θα ξεκαθαριστούν πλέον την ερχόμενη Κυριακή, όπου, πέρα από την επαναληπτική αναμέτρηση για τις περιφέρειες και τους δήμους, θα… σερβιριστεί το κύριο πιάτο της πολιτικής σύγκρουσης, που περιλαμβάνει και τις ευρωεκλογές.

Η πρώτη Κυριακή προσέφερε μεν δυνατές συγκινήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές, σε πολλά μέτωπα της μάχης, αλλά δεν είχε κάποιο σοβαρό πολιτικό δια ταύτα: ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί ένα πρώτο δυνατό μήνυμα ανατροπής των συσχετισμών έμεινε στη μέση, καθώς απέτυχε ακόμη και συσπειρώσει την εκλογική του βάση του 2012, ενώ η ΝΔ έμεινε μεν αλώβητη από την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατηρώντας σοβαρές δυνάμεις στην επαρχία, αλλά υπέστη πλήγμα στο πεδίο των εντυπώσεων, καθώς δεν κατάφερε να έχει υποψήφιους στο δεύτερο γύρο σε Αττική και Αθήνα.

Αποτέλεσμα αυτής της μεικτής εικόνας είναι και τα τρία κόμματα, αλλά και άλλα που δεν πήγαν και τόσο καλά, όπως η ΔΗΜΑΡ, να τηρήσουν χαμηλούς τόνους για τα όσα έβγαλε η κάλπη της πρώτης Κυριακής. Και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας επισήμαναν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και απέφυγαν θριαμβολογίες.

Το γεγονός μάλιστα ότι δημοσκοπικά ευρήματα έξω από τα εκλογικά κέντρα επιμένουν να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά πρώτο, με διαφορά πέντε μονάδων από την ΝΔ, στις ευρωεκλογές, κάνει όλους τους κεντρικούς πολιτικούς παίκτες να τηρούν στάση αναμονής και να ρίχνουν βάρος στο πώς θα προετοιμαστούν ενόψει της ευρωκάλπης.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να τονίσει ξανά ότι θεωρεί τις ευρωεκλογές «δημοψήφισμα» για την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων -αν και ξέχασε εντελώς το αρχικό σύνθημα «τρεις κάλπες μία ψήφος»- και έχει ενδιαφέρον πώς και με ποια διλήμματα θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς και εάν θα κινηθεί στο γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μίλησε για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναμέτρηση.

Κέρδη και ζημιές

Τα επιτελεία των κομμάτων καταγράφουν κέρδη και ζημιές με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου σε δήμους και περιφέρειες. Κωδικοποιημένα, η κατάσταση έχει ως εξής:

- Η ΝΔ έχασε μεν με σημαντική διαφορά στην Αττική, όμως μπορεί να πει ότι στην Αθήνα δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, εξαιτίας του αντάρτικου από τον Νικήτα Κακλαμάνη και όχι γιατί απώλεσε γενικά δυνάμεις. Επίσης, έχει να αντιπαραβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ μερικές εντυπωσιακές πρωτιές σε περιφέρειες της επαρχίας και καλές παρουσίες σε κάποιες άλλες. Κατάφερε να βρεθεί στον δεύτερο γύρο σε 12 από τις 13 περιφέρειες.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα με τη Ρένα Δούρου στην Αττική και να ευελπιστεί ότι θα κερδίσει την περιφέρεια. Επίσης, πέρασε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο δεύτερο γύρο στο Δήμο της Αθήνας, έστω και δεύτερο, ανατρέποντας τα προγνωστικά. Αξιοποιεί επίσης ότι η ΝΔ δεν θα έχει υποψήφιους στο δεύτερο γύρο σε αυτές τις αναμετρήσεις. Ωστόσο, δεν πάει τόσο καλά σε περιφέρειες που περίμενε καλές παρουσίες, όπως στην Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα και αλλού.

- Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρεί δυνάμεις, όπου είχε έτσι κι αλλιώς έντονη παρουσία στην αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Καμίνης πάει στο δεύτερο γύρο της Αθήνας και μάλιστα ως πρώτος, όπως και ο Γιάννης Μπουτάρης, που επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στη Θεσσαλονίκη. Στο δεύτερο γύρο με ακέραιες τις ελπίδες για κατάκτηση της περιφέρειας πέρασε και ο Γιάννης Σγουρός. Καλά αποτελέσματα έχει το ΠΑΣΟΚ και αλλού, όπως στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα, αν και οι εκλεκτοί του εμφανίστηκαν παντού ως ανεξάρτητοι και όχι ως επιλογές του Κινήματος ή της Ελιάς.
- Το ΚΚΕ σημείωσε ενδιαφέροντα ποσοστά σε μεγάλες μάχες, όπως στην Αττική, ενώ η Χρυσή Αυγή φαίνεται να κάνει την έκπληξη και να διατηρεί δυνάμεις με πολλούς υποψηφίους της και πιο καίριο παράδειγμα τον Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα.

- Υποτονική η παρουσία της ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει να λέει για τους κυρίους Καμίνη και Μπουτάρη, τους οποίους στήριξε μαζί με το ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: protothema.gr