Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο παπισμός και το Άγιον Όρος

Όσο πλησιάζει η κυριακάτικη πολυθρύλητη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πάπαεις μνήμην της προ... πεντηκονταετίας ιστορικής συνάντησης των προκατόχων τους, Παύλου VI και Αθηναγόρα καλό θα ήταν να θυμόμαστε κάποια πράγματα για τον Πατριάρχη Αθηναγόρα μεταξύ άλλων και γιατί μονές του Αγίου Όρους είχαν διακόψει το "μνημόσυνό" του.

Ο μακαριστός πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Μάρκος Μανώλης καταθέτει τα εξής :

«Δυστυχώς, υπήρχε πολύ το μεμπτό και απαγορευτικό, το ίδιο το πρόσωπο του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος ήδη ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και μάλιστα ως Κωνσταντινουπόλεως είχε παραβή και «υβρίσει» τους Ι. Κανόνες, τα Ι. Δόγματα και τις Ι. Παραδόσεις της Αγίας Ορθοδοξίας μας! Καί αυτά, όχι μόνο με δηλώσεις του, αλλά και με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειές του. Τα είχε σχεδόν ισοπεδώσει όλα, πορευόμενος «αγαλλομένω ποδί» (=χοροπηδώντας!), ως αρχιοικουμενιστής, και μάλιστα φιλοπαπικός και φιλενωτικός με τον Παπισμό και τον Προτεσταντισμό!

Εκτός όμως από τα οικουμενιστικά και αιρετικά του δρώμενα στην Αμερική, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη (από το 1948 έως το 1965), το 1965 μονομερώς, μόνος του, ερήμην των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών,έκαμε τη λεγομένη «άρση των Αναθεμάτων» της Ορθοδοξίας κατά του Παπισμού, χωρίς ο Παπισμός να αλλάξει και διορθώσει τίποτε από τον εσμό και ορμαθό των αιρέσεών του. Ενώ μνημονεύοντας τον Πάπα Παύλο Α´ έκαμε μαζί του και κοινή-«αδελφική» συνάντηση στα Ιεροσόλυμα, για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα του 1054! Αλλά και μόνο για τα πριν από την αντικανονικότατη «άρση των Αναθεμάτων…» του 1965 και τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο όντως Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β´ (Χατζησταύρου) είχε δηλώσει και έγραψε στα «Πεπραγμένα» του (τομ. Β´…, Αθήναι 1964, σ. 197): «Ο Αθηναγόρας Α´ ουδέν πρεσβεύει, εις ουδέν πιστεύει, ει μη μόνω εαυτώ δουλεύει και την απαθανάτισιν του ονόματός του επιδιώκει, έστω, κατά Ηρόστρατον, διά της καταστροφής της Εκκλησίας»[19]!

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε παλιότερο άρθρο του ο Πρωτοπρεσβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλοςεφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς, ο Αθηναγόρας το 1970 αποδέχθηκε ακόμη και το αιρετικότατο Φιλιόκβε (Filioque= και εκ του Υιού…), απαγορευμένη προσθήκη του Παπισμού στο ιερό Σύμβολο της Πίστεως, ως δήθεν «θεολογούμενο», δήλωση για την οποία οι περισσότερες Ι. Μονές του Αγίου Όρους διέκοψαν το «μνημόσυνό» του (μάλιστα και ο μακαρ. Γέροντας Παίσιος στην Ι. Μ. Σταυρονικήτα), καθώς και τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος,ο Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης, ο Παραμυθίας Παύλος και ο Ελευθερουπόλως Αμβρόσιος, ο μακαρ. π. Μάρκος Μανώλης έδινε μάχες διά μέσου του «Ορθοδόξου Τύπου».
agioritikovima.gr