Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Οχι από το Βερολίνο σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο Σόιμπλε προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων.

Αρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τιμή της αγοράς.

Ταυτόχρονα, προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, οι οποίες θα μεταδοθούν από την Γερμανική Ραδιοφωνία και προδημοσιεύονται από τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο θέμα του «κουρέματος» είναι δεμένα, καθώς, όπως εξηγεί, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

«Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρει ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

«Δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι πριν από την έκθεση της τρόικας, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, για την οποία είναι προϋπόθεση η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία, η οποία «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές».

Σε αυτή τη λύση θα μπορούσαν, προσθέτει, να περιλαμβάνονται αυτόματες περικοπές της βοήθειας σε περίπτωση συγκεκριμένων εξόδων ή ένας ελεγκτικός ή διορθωτικός μηχανισμός.

«Αυτός θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει την αξιοπιστία την οποία μέχρι τώρα δεν πετύχαμε με τα προγράμματα της Ελλάδας», δηλώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα δημιούργησε επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτών τα οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν.

«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί πάλι την επόμενη φορά. Στο τελευταίο πρόγραμμα συνέβη. Τα θύματα ήταν ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία», καταλήγει.
tovima