Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

Η φωτογραφία που έκανε τον Τραμπ να αλλάξει στρατηγική για το Αφγανιστάν

Όταν όλοι οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν πώς η προεκλογική θέση του Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμό της αμερικανικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν εξελίχθηκε στο... ακριβώς αντίθετο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, H. R. McMaster, ίσως να κρυφομειδιά αυτάρεσκα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, μια παλιά φωτογραφία που έδειξε στον πρόεδρο Τραμπ φέρεται να έκανε την διαφορά.

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1972, νεαρές Αφγανές κυκλοφορούν με... μίνι στην Καμπούλ και αυτό λέγεται ότι ήταν το ύστατο επιχείρημα του Συμβούλου: ότι δυτικά πρότυπα υπήρχαν και πριν τους Ταλιμπάν στην χώρα αυτή και μπορούν να επιστρέψουν. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστεία, αλλά και ιστορικούς για να δείξουν πόσο -προς το χειρότερο- έχει αλλάξει η χώρα από τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα πριν την σοβιετική εισβολή, τον πόλεμο με τους Σοβιετικούς που καθήμαξε την χώρα και τον εμφύλιο που την αποτελείωσε. Μετά ήλθαν οι Ταλιμπάν και τα πάντα έγιναν διαφορετικά.

Οι λιγότερο αφελείς πάντως θα το ξανασκεφτούν πως είναι δυνατόν η στρατηγική μιας χώρας να χαράσσεται απλώς και μόνο με μια φωτογραφία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ΜακΜάστερ ήταν ανέκαθεν ένθερμος υπέρμαχος μιας πιο... “μάξι” εμπλοκής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Πηγή: onalert.gr