Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπερασπίζεται τους Ρομά και τους ομοφυλόφιλους

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με καθολικούς κληρικούς, υπερασπίστηκε τους Ρομά και επέκρινε ένα μέρος των κατοίκων της Ρώμης διότι τους φέρεται υποτιμητικά.

Ο ποντίφικας καυτηρίασε την συμπεριφορά μέρους των κατοίκων της Αιώνιας Πόλης αναφερόμενος σε μια προσωπική του εμπειρία.

«Όταν στο παρελθόν έπαιρνα το λεωφορείο στην Ρώμη και επιβιβάζονταν σε αυτό αθίγγανοι, ο οδηγός έλεγε συχνά στους υπόλοιπους επιβάτες να προσέχουν τα πορτοφόλια τους. Αυτή η συμπεριφορά, σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι υποτιμητική ακόμη και αν υπάρχει ενδεχομένως μια δόση αλήθειας», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι «και οι Ρομά πρέπει να συμβάλουν στο κοινό καλό, σεβόμενοι ορισμένες υποχρεώσεις».

Ο Τύπος της Ιταλίας σχολιάζει ότι στο παρελθόν, ένας φίλος του Φραγκίσκου, ο λατινοαμερικάνος Ιησουίτης Λουτσιάνο Ντε Αλμέιδα, συνήθιζε να υπερασπίζει τους μικρούς Ρομά στα λεωφορεία της Ρώμης από τις συχνές φραστικές επιθέσεις πολλών κατοίκων.

Ο Φραγκίσκος συνεχίζει να ακολουθεί την οδό της «ανθρώπινης» προσέγγισης των πιστών, με μια νέα ερμηνεία του χριστιανικού λόγου.

Σχολιαστές υπενθυμίζουν την τοποθέτηση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους: «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν άνθρωπο καλής θελήσεως ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος;», είχε διερωτηθεί ο Πάπας.