Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πούτιν: «Ποιος είναι ο Ομπάμα για να με κρίνει»


obama-putin-7bg7Με μία δήλωση που θα συζητηθεί απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις επικρίσεις του Μπαράκ Ομπάμα για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

«Ποιος είναι ο Ομπάμα για να με κρίνει» δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnbc και συνέχισε: «Αν θέλει να κρίνει κόσμο, μπορεί να πιάσει δουλέιά σε δικαστήριο». 

Νωρίτερα, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας.

«Επί της αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία. Ωστόσο, θέλουμε κι εμείς να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού. Θα συνεργαστούμε με τις νέες αρχές στο Κίεβο» τόνισε ο κ Πούτιν.


Επισήμανε ότι η Ουκρανία μαστίζεται πλέον από έναν αληθινό εμφύλιο πόλεμο ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η χώρα να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ως τη μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας. «Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί» είπε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ και επέκρινε τις ΗΠΑ, λέγοντας πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε. «Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού αερίου, διστάζει περισσότερο από την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία» προσέθεσε.

crashonline.gr