Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Προαγωγές θα γίνονται στο δημόσιο στη Κύπρο αλλά χωρίς αυξήσεις

Η Επιτροπή συζήτησε εκτάκτως το νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί την άρση του παγώματος των προαγωγών, έτσι ώστε να... λειτουργεί πιο εύρυθμα η κρατική μηχανή, μέσω 2.500 περίπου προαγωγών (περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εξοικονόμηση €7 εκατομμυρίων, αφού για τις προαγωγές δεν θα δίνονται μισθολογικές αυξήσεις. Έντονες διαφωνίες διατυπώνει η ΠΑΣΥΔΥ, η οποία θεωρεί το νομοσχέδιο ως «τερατούργημα».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μεν κάποιες παραδοξότητες, προσθέτοντας ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το σημαντικό ποσό που θα εξοικονομηθεί.

Όπως εξήγησε, οι παραδοξότητες αφορούν ζητήματα όπως το τι θα γίνει σε περίπτωση που για θέση προαχθεί δημόσιος υπάλληλος, ή ιδιώτης, ο οποίος ενδεχομένως να διοριστεί με μεγαλύτερο μισθό από τον μισθό του υφιστάμενου δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος θα προαχθεί στη θέση αυτή.

«Τέτοιες παραδοξότητες είναι γεγονός ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι Κοινοβουλευτικές ομάδες θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Η εξοικονόμηση ενός αρκετά σημαντικού ποσού πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε.

Αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια υπηρεσία χωρίς τις προαγωγές και αυτό θα είναι κατανοητό και σημείωσε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν θα αποπαγοποιηθούν όλες οι θέσεις.

YΠΕΡ ΑΠΟΠΑΓΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΠΟΕΔ

Υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αποπαγοποίηση των προαγωγών, χωρίς μισθολογική αναβάθμιση μέχρι τις 31.12.2016 και της γενικής προσπάθειας για αποπαγοποίηση των προαγωγών, τάσσεται η ΠΟΕΔ, λαμβάνοντας πάνω από όλα υπόψη την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όπως αναφέρει σε σχετική γραπτή δήλωση του Προέδρου της.

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, επισημαίνει ότι η παγοποίηση των προαγωγών αποτέλεσε μεγάλη τροχοπέδη στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης Εκπαίδευσης, προκαλώντας ταυτόχρονα παράπλευρες δυσκολίες και προβλήματα. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, προσθέτει, αποτελούν οι θέσεις των Βοηθών Διευθυντριών της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, όπου πέραν του 60% των θέσεων παραμένουν κενές.

Αναμένουμε βέβαια, καταλήγει, ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη του εν λόγω ζητήματος και οι προϋποθέσεις, που τέθηκαν και συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία, θα τηρηθούν.
cytoday.eu