Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Ουκρανία: 4 παρατηρητές του ΟΑΣΕ κρατούνται απο φιλορώσους


ÏÕÊÑÁÍÉÁ - ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÇ ÁÍÁÊÁÔÁËÇØÇÓ ÔÏÕ ÁÑ×ÇÃÅÉÏÕ ÔÇÓ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁÓ ÓÔÏ ÓËÁÂÉÁÍÓÊΗ ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που αγνοείται από χθες Δευτέρα στην ανατολική Ουκρανία αιχμαλωτίστηκε σε ένα σημείο ελέγχου 40 λεπτά προτού ο οργανισμός χάσει την επαφή μαζί της, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.
Η πηγή δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το σημείο αυτό βρισκόταν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ή του ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ τα τέσσερα διεθνή μέλη της ειδικής αποστολής παρατήρησης που αγνοούνται είναι ένας Δανός, ένας Εσθονός, ένας Τούρκος και ένας Ελβετός.

Ο δανός υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Μόουτς Γένσεν επεσήμανε από την πλευρά του ότι τα τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ πιστεύεται ότι κρατούνται από τους αυτονομιστές.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Δανός που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο (της αποστολής παρατήρησης) του ΟΑΣΕ συνελήφθη χθες από ένοπλους αυτονομιστές στην Ουκρανία, μαζί με ακόμη τρεις άλλους παρατηρητές», είπε ο Γένσεν.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι έχει χάσει από χθες το βράδυ κάθε επαφή με μια από τις ομάδες των παρατηρητών του στην πόλη Ντονέτσκ, όπου φιλορώσοι ένοπλοι συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου.

«Η ειδική αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ έχασε χθες γύρω στις 18:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την επαφή με μια από τις ομάδες της που βρίσκονται στο Ντονέτσκ», ανέφερε ο ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του.


Η τετραμελής αυτή αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ πραγματοποιούσε χθες το βράδυ «μια τακτική περιπολία» στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ όταν χάθηκε η επαφή μαζί της, πρόσθετε η ανακοίνωση.

crashonline.gr