Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τσίπρας: Την άνοιξη θα έχουμε και... άνοιξη στις πολιτικές εξελίξεις

«Πάμε σε ένα χειμώνα ο οποίος θα είναι ο σκληρότερος χειμώνας που έχει συναντήσει η χώρα από τη... μεταπολίτευση και μετά, αλλά την
άνοιξη θα έχουμε και άνοιξη στις πολιτικές εξελίξεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «6 μέρες», υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα είναι μία δύναμη με οριακή πλειοψηφία στο επόμενο Κοινοβούλιο, ούτε μία δύναμη που θα καταγράψει απλά τα ποσοστά της Αριστεράς στην Ελλάδα. Θα αποτυπώσει την επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας να φύγει απ’ αυτήν τη δίνη».

«Εμείς θα είμαστε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα, που θα αλλάξει το κράτος, θα ανατρέψει τις μεγάλες αδικίες στο φορολογικό σύστημα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για πολύ μεγάλες θεσμικές τομές και αλλαγές που δεν έγιναν ποτέ στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ Τσίπρας.

«Το Μνημόνιο παράγει ακραία πολιτική. Το μνημονιακό μπλοκ δεν είναι μεσαίος χώρος, είναι ακραίος χώρος, έχει επιφέρει την πιο βίαιη πολιτική μεταπολιτευτικά. Είμαστε μπροστά σε μια πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και το μνημονιακό μπλοκ θα είναι ακραίο και μειοψηφικό στις νέες πολιτικές συνθήκες, όπως ακραία και μειοψηφική θα είναι και η Χρυσή Αυγή, που το συμπληρώνει. Η νέα χαρτογράφηση των πολιτικών δυνάμεων θα δώσει τη δυνατότητα για συνθέσεις και συνεργασίες ακόμα και ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διεθνή σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας, που έχει σήμερα τα ηνία της Ευρώπης, και του ΔΝΤ. Είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως πίσω απ’ αυτήν την αντίθεση βρίσκεται η γερμανική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η κ. Μέρκελ έχει μια στρατηγική, να φτιάξει τη γερμανική Ευρώπη. Δεν την ενδιαφέρει αν το χρέος είναι βιώσιμο, ούτως ή άλλως θα κάνει τον ευρωπαϊκό Νότο γερμανική αποικία χρέους, με γερμανική κυριαρχία, όσον αφορά την παραγωγή, τις επενδύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως «δεν έχουμε κάτι με τον γερμανικό λαό, δεν είμαστε αντιγερμανοί. Είμαστε σε πλήρη διάσταση με τη πολιτική της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη, που καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές εξελίξεις

«Λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup και κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται από την κυβέρνηση πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου που συγκροτούν έναν άνευ προηγουμένου διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας, μετατρέποντάς την σε μια οιονεί αποικία χρέους με μια νέα δημοσιονομική θηλιά στην οικονομία, συρρικνώνοντας παράλληλα τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Αυτό συμβαίνει απλούστατα επειδή η μόνη θέση που εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επαιτείας και πρόσδεσης στη γερμανική πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της περίφημης διαπραγμάτευσης για την οποία τόσο καιρό μίλαγαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Εκβιασμοί και όμματα στο εσωτερικό της χώρας για να ψηφιστούν τα μέτρα και υποτέλεια στους δανειστές.

Αυτό που δεν μπορεί και δεν θέλει να παραδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το προφανές: ότι το μνημονιακό πρόγραμμα δεν βγαίνει, έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, κατεδαφίζοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως όμως έχει ήδη φανεί, στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτινάσσεται εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής, αλλά η διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Η στρατηγική της υποτέλειας στον ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό είναι καταστροφική για τη χώρα και για τους ευρωπαϊκούς λαούς στο σύνολό τους. Αυτό που προβάλλεται ως αναγκαιότητα είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους του και αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η επαναθεμελίωση της ΕΕ σε νέους άξονες ανάπτυξης, αλληλεγγύης και αναδιανομής του πλούτου».