Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μαρούλι με αντζούγιες

Υλικά...
14 μεγάλα μαρούλια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
8 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
Ξίδι από κρασί
2 κουταλάκια ξερή μαντζουράνα
400 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού και τα δένουμε με λευκό σπάγκο για να κρατήσουν το σχήμα τους. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθεί ο πάτος, αλατίζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά και να γίνουν τα φύλλα τρυφερά αλλά χωρίς να λιώσουν. Σε ένα άλλο σκεύος, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαντζουράνα και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με ξίδι. Ρίχνουμε τις αντζούγιες και το πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μη λιώσουν οι αντζούγιες και σβήνουμε τη φωτιά. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα. Κόβουμε τους σπάγκους από τα μαρούλια και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα της αντζούγιας.

Διατροφική αξιολόγηση
Θερμίδες: 3.317 kcal
Πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο, σελήνιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη).

Διατροφική αξιολόγηση συνταγών:
Μελίνα Σ. Καριπίδου (MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Yπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Κλινικής «Μητέρα»)
athinorama