Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το 80% της άγριας βλάστησης δε θα υπήρχε χωρίς τη μέλισσα

Χωρίς τις μέλισσες η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες! Γενικότερα πάντως τα έντομα αυτά, που θεωρούνται τα σπουδαιότερα από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15-30% της παραγωγής τροφίμων.

«Ευτυχώς, για μας, η μέλισσα είναι ένα ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο στις αντιξοότητες έντομο», όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο εντομολόγος, καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου και τονίζει πως «Χάρις στους μελισσοκόμους οι πληθυσμοί της μέλισσας είναι περισσότεροι από πέρσι στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα τα μελίσσια (οι κυψέλες) αυξήθηκαν από 1.200.000 σε 1.560.000».

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στις αγριομέλισσες, που επηρεάζονται αρνητικά από τη μονοκαλλιέργεια, τα δηλητήρια και τις πυρκαγιές. Τα άγρια έντομα είναι εξίσου χρήσιμα και πρέπει να προστατευτούν. Υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 διαφορετικά είδη άγριων μελισσών. Κάθε είδος είναι εξειδικευμένο στην επικονίαση συγκεκριμένων φυτών», επισημαίνει ο καθηγητής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγριομέλισσες που παίρνουν από τις ορχιδέες, εκτός από τη γύρη, το λάδι του φυτού για να αποκτήσουν το άρωμα εκείνο που θα τις κάνει να προσελκύσουν τις θηλυκές. Προκύπτει έτσι, πως οι συγκεκριμένες μέλισσες σε μια σχέση αλληλεξάρτησης, από τα σοφά καμωμένα σχέδια της φύσης, χρειάζονται τις ορχιδέες για να αναπαραχθούν και οι ορχιδέες τις μέλισσες για να πολλαπλασιαστούν.

«Όλα αυτά μας δείχνουν πόσο πολύ συμβάλει η μέλισσα στη διατήρηση του περιβάλλοντος: Συνδράμει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, βοηθά στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανικές ουσίες και στην προστασία της γης από τη διάβρωση», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Στροφή στη μελισσοκομία

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή που αναδεικνύεται από τα στοιχεία του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του οποίου είναι ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου, είναι η αυξανόμενη στροφή του κόσμου στη μελισσοκομία, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, λόγω της οικονομικής κρίσης, φέτος εκπαιδεύτηκαν 450 μελισσοκόμοι σε τριήμερα σεμινάρια, όταν πέρσι οι εκπαιδευόμενοι ήταν μόλις 70.

«Σαφώς μια τριήμερη εκπαίδευση δεν μπορεί να κάνει κάποιον ικανό .ωστε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Του παρέχει όμως, τη δυνατότητα να μπορεί να συντηρήσει περίπου 20 κυψέλες και να έχει μια αξιόλογη παραγωγή για τον ίδιο και τα άτομα του οικείου περιβάλλοντος του», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Για αυτό το χρήσιμο έντομο, που ξυπνά «γλυκούς» συνειρμούς θα μιλήσουν καθηγητές του ΑΠΘ στη «Γιορτή μελιού» που πραγματοποιείται και εφέτος στο Πεδίο του Άρεως, από σήμερα έως και την Κυριακή.

Στη γιορτή που τη διοργανώνει η 5η κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο του νομού Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν όλα τα προϊόντας της μέλισσας. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν, επίσης, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες για μικρούς και μεγάλους.
newsbeast