Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Όλα τα χρέη σε δόσεις, Εφορία, Ταμεία, Δήμοι και Τράπεζες!

Το σχέδιο για την εξουδετέρωση του ιδιωτικού χρέους των 240 δις ευρώ!

Του Κωνσταντίνου Μαραβελίδη

Όλα σε δόσεις! Με το ιδιωτικό χρέος να έχει σκαρφαλώσει στο αστρονομικό ποσό των 230 δις ευρώ, εκατομμύρια φορολογούμενοι, ασφαλισμένοι και δανειολήπτες, έχουν εγκλωβιστεί κάτω από το βάρος του. Κυβέρνηση, θεσμοί και τράπεζες, που γνωρίζουν ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της ελληνικής Οικονομίας, έχουν σχεδιάσει ένα ευρύ πλάνο ρυθμίσεων με δόσεις και κούρεμα οφειλών, ώστε να εξουδετερώσουν ένα πρόβλημα, που αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής Οικονομίας!

Οι οφειλές, αφορούν κυρίως τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών στο Δημόσιο (Εφορία) που έχουν φτάσει στα 95 δις ευρώ, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν φτάσει στα 30 δις ευρώ (23,3 δις ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - ΚΕΑΟ), τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) που στο α’ τρίμηνο του 2017, βρίσκονται στα 103,9 δις ευρώ και σε αυτά προτίθενται όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη, απλήρωτοι μισθοί, ενοίκια κ.α.

Η «φούσκα» του ιδιωτικού χρέους

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, δεν πήγαινε προς το καλύτερο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στην τελευταία διετία έχουν προστεθεί 20 δις ευρώ νέων χρεών προς τις εφορίες, ενώ μόνο στο 2017 έχουν αυξηθεί κατά 5,75 δις ευρώ. Συνολικά, τα «φέσια» σε εφορίες και τελωνεία φτάνουν κοντά στα 101 δις ευρώ! Μία «φούσκα», που αν σκάσει, ειδικά τώρα που από τον επόμενο μήνα ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα μπορούσε να είχε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην ελληνική Οικονομία.

Μπαράζ ρυθμίσεων στις τράπεζες, με τους ξένους να… παραμονεύουν!

Ανησυχούν στην Ευρώπη για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών! Αν και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει με επίτευξη των στόχων τους ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , ο SSM, αναμένεται να προχωρήσει σε έλεγχο διαρκείας στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, με έμφαση στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί για την ίαση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο έλεγχος γίνεται αρχικά σε Alpha Bank και Εθνική και στη συνέχεια θα συνεχίσει στη Eurobank και την Πειραιώς και θα διαρκέσει μέχρι και το Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να έχει σημαντικό βάρος ενόψει των stress tests του 2018, όταν και θα κριθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους και να μειώσουν τον δείκτη των κόκκινων δανείων, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές ρυθμίσεις (σε ποσά και όγκο). Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδίδονται σε τραπεζικές πηγές, το 73% των ανοιγμάτων που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κοκκινίσουν είναι ήδη ρυθμισμένο, οι ρυθμίσεις είναι το 20% των συνολικών ανοιγμάτων.

Στο κομμάτι των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων υπάρχει μεγάλη αύξηση από το 2015 και μετά, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια που έχουν αυξηθεί κοντά στο 150%, μέσα σε δύο χρόνια!

Με λίγα λόγια, οι τράπεζες ρυθμίσουν, αρκεί να πειστούν ότι η ρύθμιση θα… «κρατήσει». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, οι τράπεζες ξεπέρασαν το στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στα 103,9 δις ευρώ ή 1,4 δις. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο.

Σωτηρία ο εξωδικαστικός, αλλά… όχι για όλους

Η απάντηση σε αυτή την απειλή, έρχεται μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο φαινομενικά ανεξάρτητων ρυθμίσεων. Πρώτος στη λίστα είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, όπου αναμένεται να ενταχθούν περί τις 150.000 επιχειρήσεις, βάζοντας όλα τα χρέη τους σε μία σειρά, ως μία επανεκκίνηση, μία νέα σελίδα.

Τον Οκτώβριο θα είναι στο 100% ο Εξωδικαστικός

Ο εξωδικαστικός από τις 3 Αυγούστου, που άνοιξε η πλατφόρμα, έχει ξεκινήσει να ανεβάζει στροφές και να είναι έτοιμος σε τρεις φάσεις. Η 1η που διανύουμε, θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και στο διάστημα αυτό οι επιλέξιμοι επιχειρηματίες-οφειλέτες θα πρέπει να συμπληρώνουν από μόνοι τους τις ειδικές φόρμες με τα περιουσιακά τους στοιχεία και άλλα δεδομένα που αφορούν στο χρέος και στους πιστωτές τους (εκτός ΚΕΑΟ, αυτά είναι έτοιμα).

Η 2η φάση ξεκινά τον Σεπτέμβριο, όταν και θα έχουν συνδεθεί πλήρως Εφορίες και Τράπεζες με την ΕΓΔΙΧ. Τέλος, η 3η έρχεται τον Οκτώβριο, οπότε και τα περιουσιακά στοιχεία θα είναι αναλυτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Απερρίφθησαν οι 800 από τις 1.350 πρώτες επιχειρήσεις

Ορισμένες από τις δυνατότητες διευθέτησης των ιδιωτικών χρεών που έχει ο εξωδικαστικός, θα ενεργοποιηθούν όταν εκδοθεί και η απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η εγκύκλιος για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης μέσων χρεών (20.000 -50.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 3 Αυγούστου έως 11 Αυγούστου, 5.000 επιχειρήσεις επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα και συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους.

Από αυτές, 1.350 επιχειρήσεις δοκίμασαν να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή αυτό βάσει του οποίου αξιολογείται εάν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι 800 απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμες, ενώ 550 κρίθηκαν επιλέξιμες και μπορούν πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο συμπλήρωσης των οφειλών τους και υποβολής όλων των συμπληρωματικών τους στοιχείων και των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την προώθηση της αίτησης στον συντονιστή.

Εναλλακτικές για όσους δεν υπάγονται στις 120 δόσεις

Χιλιάδες οφειλέτες, γνωρίζουν ότι για τον α ή β λόγο δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Με τις όφειλες να συνεχίζουν να αυξάνονται μήνα με το μήνα, από την κυβέρνηση εξετάζονται εναλλακτικές. Νεότερα σε αυτό το πεδίο αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Από την μία το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δει πόσες οφειλές παραμένουν αρρύθμιστες και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εξεταστεί πιθανά σενάρια για μία ρύθμιση περιορισμένης έκτασης.

Παράλληλα από την οδό Σταδίου, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο για ρύθμιση χρεών 200.000 οφειλετών. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι είτε φυσικά πρόσωπα/αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές αλλά πλέον ζουν στο εξωτερικό ή επαγγελματίες οι οποίοι έχουν προβεί σε λύση της εταιρείας και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την βιωσιμότητα της.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο θέλει να τονώσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ και οι ίδιοι οι οφειλέτες, θέλουν να βάλουν σε μία τάξη τα χρέη τους, ώστε να έχουν δόσεις που να μπορούν να καλύψουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα έχει 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ. Παράλληλα, για χρέη άνω των 20.000 προς τον ΕΦΚΑ θα προβλέπεται ακόμα και «κούρεμα» της βασικής οφειλής στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όμως, αν και θα προβλέπεται απομείωση της οφειλής, οι διαγραφές τόκων, και προσαυξήσεων δεν θα ξεπερνούν το 85%, ενώ οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ θα αποπληρώνονται με διακανονισμό ως και τις 36 δόσεις χωρίς διαγραφή.

Ξεκίνησε η ρύθμιση με τις 100 δόσεις για τις οφειλές προς τους Δήμους!

Ενεργοποιήθηκε, από την Δευτέρα, η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους, με δυνατότητα έως και 100 δόσεων και απαλλαγή ακόμα και του συνόλου των προσαυξήσεων, έχουν από σήμερα οφειλέτες, όπως προβλέπει ο νόμος 4483 του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι, ανοίγει μία ακόμα χαραμάδα αισιοδοξίας και οι οφειλέτες αποκτούν ένα ακόμα όπλο στη μάχη με το βουνό του ιδιωτικού χρέους. Αφορά οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Εδώ μπορούν να μπουν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών. Το ίδιο ισχύει και για οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

Το καλύτερο κομμάτι του νόμου, αφορά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ως εξής:

Με εφάπαξ καταβολή, απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων,


από 2 έως 24 δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων,


από 25 έως 48 δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων,


από 49 έως 72 δόσεις, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων,


από 73 έως 100 δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων.

Η αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση υποβάλλεται το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 στην αρμόδια για την είσπραξη οφειλών υπηρεσία του οικείου Δήμου. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι τα 20 ευρώ.

Πηγή: kontranews.gr