Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ – Ποια είναι η κρίσιμη ημερομηνία για την αξιολόγηση

Η πληροφορία των New York Times για περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από τον Ντόναλντ Τραμπ, σίγουρα δεν ήταν καλή είδηση για την αξιολόγηση της Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, θα καθοριστεί ουσιαστικά ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά κι η εμπλοκή του στην Ευρώπη γενικότερα.

Αυτή την ημέρα θα παρουσιάσει ο εκπρόσωπος του Τραμπ τις θέσεις του για το πώς βλέπει τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στο ελληνικό ζήτημα. «Μέχρι τότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει στο σκέλος της αξιολόγησης», έλεγε στο newsit.gr στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση του προσκηνίου και του παρασκηνίου. Το ίδιο στέλεχος υπενθύμιζε και τις δηλώσεις Μοσκοβισί πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση σήμερα στο Eurogroup, δηλώσεις που για πρώτη φορά, σε σύγκριση με το παρελθόν, διακρίνονται από τόση μεγάλη αβεβαιότητα.

Κερασάκι στην τούρτα οι σημερινές πληροφορίες των New York Times για να ταράξουν περαιτέρω τα νερά, αφού από ορισμένους τα διατάγματα για τον περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που αναμένεται να υπογράψει ο Τραμπ, εντάσσονται σε μια λογική αναδίπλωσης των ΗΠΑ και ερμηνεύονται ως πρόθεση για περιορισμό της εμπλοκής των Αμερικανών και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, άρα και του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Μπλέκονται τα πράγματα

Αν αυτό συμβεί τότε τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί θα πρέπει ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό, να ψηφίσουν για να ξεκαθαρίσει η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του. Αν δηλαδή θα ψηφίσουν την αντικατάσταση του Δ.Ν.Τ. από τον ESM, όπως είναι το πιο πιθανό ή αν θα ζητήσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη θεωρείται κακή τόσο για την χώρα μας όσο και για τη Γερμανία. Για τη μεν Ελλάδα γιατί θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς για τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος. Και για τους Σόιμπλε και Μέρκελ διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αναζωπύρωση της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα, γιατί εκτιμούν ότι ενόψει εκλογών το θέμα αυτό θα αποτελέσει αέρα στα πανιά του ξενοφοβικού Afd.

Συνεπώς από το σημερινό Eurogroup δεν περιμένουμε πολλά. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, είναι να υπάρξει προσέγγιση σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, οι εξηγήσεις Τσακαλώτου και τα επιχειρήματα να πείσουν κάποιους από τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κυριότερο να δοθεί το σήμα για την επανέναρξη των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών κι αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει το Ταμείο μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή αν θα στείλει την κυρία Βελκουλέσκου ή όχι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να δοθεί πράσινο φως στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα μέχρι να ληφθεί η απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο αν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: newsit