Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Οργή Άγκυρας για για τη μη έκδοση των 8: Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

"Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα"

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αναμένονται μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία.

Κατευθείαν, η Αγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο στην απόφαση.

Ειδικότερα, Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια σκληρή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παράνομη απόφαση» και απειλεί ότι θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ένταλμα σύλληψης των 8 Τούρκων στρατιωτικών εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Νέο αίτημα έκδοσης κατέθεσε η Τουρκία

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η αντίδραση της Άγκυρας δείχνει ότι η υπόθεση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ηδη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ έκανε λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο» της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας: Πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση για τους «οκτώ»

Έντονη ήταν αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην απόφαση της ελληνικής έκδοσης για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Αθήνα ότι «προστατεύει πραξικοπηματίες», κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα», καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών.

Εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ στρατιωτικούς εξέδωσε η Άγκυρα

Εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία εξέδωσε η Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων
Dogan».

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη έκδοση των αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ Τούρκους είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Πηγή: kontranews