Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Ο εκβιασμός πέρασε! Το ΔΝΤ μένει - Παράταση του προγράμματος

Δεν βγήκε τελικά στην ελληνική πλευρά το σχέδιο για το οποίο μιλούσε ανοικτά ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ήθελε το ΔΝΤ να μην έχει πλέον κανένα ενεργό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Το Μνημόνιο είναι πολύ νωρίς απ' ότι φαίνεται για το σκίσει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι «Εγώ σκίζω το Μνημόνιο μέρα - μέρα».

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι πάμε για παράταση αλλά όχι για νεο δάνειο. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν πάει πουθενά και η Ελλάδα δεν προλαβαίνει ούτε την αξιολόγηση ούτε το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Είπε ο κ. Βενιζέλος: «Το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό τελειώνει 13/12/2014. Σκοπός είναι και η τελευταια εκταμίευση να γίνει πριν το τέλος Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτό μπορει να παρατηθεί. Αλλα νέο προγραμμα σημαίνει νεο δανειο. Θα υπάρξει αυτό το νεο καθεστώς του Eccl που είναι ενα προληπτικός θώρακας προστασίας της χώρας. Με το ΔΝΤ υπάρχει ενα πρόγραμμα που λήγει το 2016. Είμαστε σε θέση αυτο το πρόγραμμα να το χρησιμοποιούμε όταν το έχουμε ανάγκη».

Όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία τόνισε: «Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μεχρι τις 8 Δεκεμβρίου».

Όταν ρωτήθηκε επίσης για το αν το ΔΝΤ θα αποχωρήσει είπε: «Το ΔΝΤ έχει ένα πρόγραμμα το οποίο εμείς μπορούμε να χρησιμοποιούμε όταν το έχουμε ανάγκη. Στόχος μας είναι να βγούμε ομαλά στις αγορές».

Αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος είπε: «Μας ενημέρωσε η αντιπροσωπεία για τις συζητήσεις στο Παρίσι οι οποίες ήταν δύσκολες βέβαια. Αλλά είναι ενα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας. Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να μην επιβαρυνθεί ο 'Ελληνας πολιτης. Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις συντάξεις. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και θα κάνουμε όλα οσα πρεπει για να προστατεύσουμε τα θετκά στοιχεία που διαφαίνονται όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεονασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικου και τραπεζικού συστηματος. Να αξιοποιηθούν στο μεγαλυτερο δυνατό βαθμο».

Ο κ.Βενιζέλος επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι: «Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα ότι μπορεί να κάνει κανείς μια εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους Ευρωπαίους με το ΔΝΤ ή της αγοράς κάνει λάθος. Χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται συσπείρωση και ενότητα γιατί δυστυχώς όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το μπρα ντε φερ που γίνεται πρεπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις και δεν πρεπει παράγουμε εμεις αστάθεια».

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό και αν υπάρχει ο κ.Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει και ότι είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού.

Για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα ο κ. Βενιζέλος είπε: «Θα ξανάρθει σωματικά ωστόσο οι συναντήσεις είναι συνεχείς και εντατικές».

Βγαίνοντας από το Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης είπε όταν ρωτήθηκε για παράταση του προγράμματος: «Αν γίνει παράταση αυτή θα είναι για τεχνικούς λόγους».

newist.gr