Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Βρυχάται κάτω από τον πάγο και τρέμει όλη η Ευρώπη!

Μεταξύ «πορτοκαλί» και «κόκκινου» κυμαίνεται ο συναγερμός στην Ισλανδία, εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα, το οποίο βρυχάται -προς το παρόν κάτω από το στρώμα πάγου που το καλύπτει-, αλλά ίσως αυτό να μην είναι αρκετό, ώστε να αποτρέψει μια βίαιη έκρηξη.

Και αν αυτό συμβεί, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα, που ίσως διαρκέσουν πολλά χρόνια. Το Σάββατο η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΙΜΟ) ανέβασε το επίπεδο συναγερμού από «πορτοκαλί» σε «κόκκινο», αφού κατέγραψε μια μικρή έκρηξη, ενώ οι σεισμογράφοι μέτρησαν ήδη δύο δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ.

Απαγόρευσε μάλιστα προληπτικά τις πτήσεις πάνω από την περιοχή. Χθες το μεσημέρι το επίπεδο συναγερμού έπεσε ξανά στο «πορτοκαλί», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να σημάνει ξανά «κόκκινο».

Οπως και άλλα ισλανδικά ηφαίστεια, το Μπαρνταρμπούνγκα, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, καλύπτεται από πάγο. «Μια έκρηξη είναι σε εξέλιξη κάτω από το στρώμα του πάγου, πιθανόν μια μικρή έκρηξη που δεν κατάφερε να λιώσει το κάλυμμα του πάγου» δήλωσε ο Θίοντορ Χέρβασον, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος προειδοποιήσεων και προβλέψεων της IMO. Η δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Αυγούστου. Από εκείνη την ημέρα το επίπεδο συναγερμού είχε τεθεί στο «πορτοκαλί», που σημαίνει «αυξημένη δραστηριότητα ή αύξηση με αυξημένη πιθανότητα έκρηξης». Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας περίπου 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου.

Μια έκρηξη του Μπαρνταρμπούνγκα θα οδηγήσει σε καιρικές μεταβολές, ανάλογα με το πώς θα επηρεάσει τους ανέμους στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Βρετανοί ειδικοί ήδη δήλωσαν πως ο χειμώνας στη χώρα τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα βαρύς, και να ακολουθήσει επίσης βαρύ καλοκαίρι. Αν μάλιστα η έκρηξη του ηφαιστείου είναι ισχυρή, μπορεί το φαινόμενο να διαρκέσει επί χρόνια.