Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Απειλή νέας Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία τεσσάρων νεαρών παιδιών από εξτρεμιστές και πολέμιους της ειρήνευσης σχολιάζεται από το γαλλικό Τύπο. Η Libération θεωρεί κύριο υπεύθυνο της πολιτικής των συνεχώς εμποδίων το κράτος του Ισραήλ.

«Συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί αιωνίως να απορρίπτει κάθε συμβιβασμό. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις κατασκευάζουν κάθε χρόνο και νέους οικισμούς για τους εποίκους εμποδίζοντας στην πραγματικότητα την δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Υπάρχει η απειλή μιας νέας Ιντιφάντα, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ θα πρέπει να δείξει με συγκεκριμένες παραχωρήσεις ότι επιθυμεί την ειρήνη.

Για να μην πάει χαμένος ο θάνατος των 4 νεαρών παιδιών», τονίζει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η επίσης γαλλική Le Monde αντίθετα αποδίδει ευθύνες και στις δύο πλευρές. «Το νέο κύμα βίας γίνεται σε μια χρονική περίοδο, στην οποία σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις (…), το όλο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα γιγαντιαίο πολιτικό κενό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου οδήγησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ σε αποτυχία. Και οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους δεν διαθέτουν ισχυρή ηγεσία».